Connect with us

NEWS

Codul Rutier 2024 | Schimbările pe care trebuie să le știe toți șoferii. Se vor da amenzi pe bandă rulantă

Published

on

Codul Rutier din România va suferi modificări radicale anul acesta. Aceste schimbări vizează examenul pentru obținerea permisului de conducere, sancțiunile pentru încălcarea regulilor de circulație și posibilitatea suspendării permisului pentru cei care comit abateri pe drumurile județene.

Una dintre modificările majore este legată de punctul de amendă, care va reprezenta  5% din salariul minim brut pe  țară. Aceasta este o creștere semnificativă față de valorile anterioare și va avea un impact direct asupra amenzilor aplicate  șoferilor. De asemenea, s-a modificat și modul de calcul al punctului de amendă, care înainte era de  10%. Aceste schimbări vor avea un impact semnificativ asupra amenzilor aplicate pentru diferitele clase de contravenții rutiere.

Codul rutier 2024: Schimbări importante pentru șoferi

De exemplu, pentru nerespectarea priorității acordate pietonilor sau cicliștilor,  șoferii pot fi amendați cu sume de până la  825 de lei. Depășirea vitezei cu mai mult de  50 km/h va atrage sancțiuni cuprinse între  1.485 și  3.300 de lei. Parcarea neregulamentară va fi sancționată în clasa I, cu amenzi cuprinse între  330 și  495 de lei.

Pe lângă aceste modificări, examenul auto pentru obținerea permisului de conducere va suferi și el schimbări semnificative. Uniunea Europeană a emis o directivă care permite statelor membre să facă aceste modificări pentru a îmbunătăți siguranța rutieră.

Astfel, examenul auto va include întrebări referitoare la identificarea riscurilor în trafic și la sistemele automate care contribuie la o conducere mai sigură. Aceste schimbări vor necesita o pregătire suplimentară pentru aspiranții la obținerea permisului, iar  școlile de conducere vor trebui să ofere sprijinul necesar pentru a furniza informațiile esențiale.

O altă modificare importantă este introducerea unei “cutii negre” în toate mașinile noi începând cu luna mai a anului 2024. Această cutie neagră, cunoscută sub numele de Event Data Recorder (EDR), va înregistra o scurtă perioadă de timp înainte și după un accident, furnizând informații importante pentru investigarea accidentelor rutiere. Această măsură are ca scop îmbunătățirea siguranței rutiere și analiza circumstanțelor producerii accidentelor.

Mașinile vor avea o „cutie neagră”

Este important de menționat că datele înregistrate de EDR vor fi anonimizate și nu vor permite identificarea proprietarului sau a  șoferului. Accesul la aceste date va fi restricționat și va necesita o hotărâre judecătorească pentru a fi citite de către Poliție.

În plus, se preconizează că vor fi introduse și alte măsuri pentru îmbunătățirea siguranței rutiere. De exemplu, se va acorda o atenție sporită prevenirii accidentelor cauzate de obosirea  șoferilor. Astfel, se va impune obligativitatea efectuării de pauze regulate în timpul călătoriilor lungi și se vor introduce sancțiuni mai aspre pentru cei care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor.

De asemenea, se va pune un accent mai mare pe educarea  șoferilor cu privire la regulile de circulație și la conduita preventivă în trafic. Vor fi organizate campanii de informare și conștientizare, iar  școlile de conducere vor fi implicate în aceste eforturi. Scopul este de a reduce numărul de accidente rutiere și de a îmbunătăți siguranța tuturor participanților la trafic.

Advertisement
Oana Roman și Catinca Roman
NEWS21 hours ago

Oana și Catinca Roman, din nou în război: „Comentăm de pe margine, dar nu ne-am implicat cu nimic”

Stela Popescu
NEWS22 hours ago

Actorul celebru care a turnat-o pe Stela Popescu la Securitate: „Era prea emancipată”

Daniela Gyorfi și George Tal
NEWS23 hours ago

Cu ce vedetă din România ar fi fost înșelată Daniela Gyorfi. Vedeta a spus tot adevărul despre soțul ei

Mihai și Mikaela Albu
NEWS24 hours ago

Mihai Albu, supărat că se întâlnește rar cu fiica Mikaela. Care este motivul distanței dintre cei doi: „Nu ne-am văzut de trei sau patru săptămâni”

Gabriela Cristea
NEWS1 day ago

Cum face față Gabriela Cristea comentariilor negative. Tavi Clonda a dat-o de gol: „A deranjat-o faza în care s-a scris că a băut în timpul emisiunii”

Horscop, zodii
SPECIAL1 day ago

Care sunt cele mai false zodii din horoscop. În cine nu trebuie să ai încredere niciodată

NEWS1 day ago

Val de căldură în acest weekend. Când revin ploile și frigul în România. Anunțul ANM

NEWS1 day ago

Detalii mai puțin știute despre Cătălin Botezatu. Ce s-a întâmplat cu prima iubire a celebrului designer. Avea doar 30 de ani

marina voica
NEWS1 day ago

De ce nu are copii Marina Voica. Artista în vârstă de 87 de ani nu regretă

Oana Lis
NEWS1 day ago

Oana Lis, cu fața umflată de plâns pe rețelele de socializare. Drama prin care trece vedeta: „Plângă, cazi puțin, viața este o luptă”

Delia
NEWS1 day ago

Delia, umilită pe internet fiindcă s-a postat nemachiată. Internauții au explodat: „Muma pădurii”

Oana Roman
NEWS2 days ago

Oana Roman, criticată aspru fiindcă a renunțat la doliu. Cum a răspuns comentariilor: „Atâta primitivism și răutate ca la noi, nu există”

Zodiac, horoscop
NEWS2 days ago

Zodiile care sunt cel mai greu de părăsit. Nativii care nu pot renunța ușor la fosta iubire

Horia Brenciu și Rita Mureșan
NEWS2 days ago

Povestea de dragoste dintre Horia Brenciu și Rita Mureșan. Care este, de fapt, adevărul: „Am avut o relație frumoasă”

Petrică Mîțu Stoian
NEWS2 days ago

Sora lui Petrică Mîțu Stoian continuă să lupte pentru a-i face dreptate artistului. Femeia nu acceptă daune morale de la clinica pe care o consideră vinovată de moartea bărbatului: „Ce să fac cu banii?”

Alex Velea și Andreea Bănică
NEWS2 days ago

De ce nu își mai vorbesc Andreea Bănică și Alex Velea. Artista i-a fost nașă cântărețului la prima căsnicie. Totul a pornit de la bani