Connect with us

NEWS

Codul Rutier 2024 | Schimbările pe care trebuie să le știe toți șoferii. Se vor da amenzi pe bandă rulantă

Published

on

Codul Rutier din România va suferi modificări radicale anul acesta. Aceste schimbări vizează examenul pentru obținerea permisului de conducere, sancțiunile pentru încălcarea regulilor de circulație și posibilitatea suspendării permisului pentru cei care comit abateri pe drumurile județene.

Una dintre modificările majore este legată de punctul de amendă, care va reprezenta  5% din salariul minim brut pe  țară. Aceasta este o creștere semnificativă față de valorile anterioare și va avea un impact direct asupra amenzilor aplicate  șoferilor. De asemenea, s-a modificat și modul de calcul al punctului de amendă, care înainte era de  10%. Aceste schimbări vor avea un impact semnificativ asupra amenzilor aplicate pentru diferitele clase de contravenții rutiere.

Codul rutier 2024: Schimbări importante pentru șoferi

De exemplu, pentru nerespectarea priorității acordate pietonilor sau cicliștilor,  șoferii pot fi amendați cu sume de până la  825 de lei. Depășirea vitezei cu mai mult de  50 km/h va atrage sancțiuni cuprinse între  1.485 și  3.300 de lei. Parcarea neregulamentară va fi sancționată în clasa I, cu amenzi cuprinse între  330 și  495 de lei.

Pe lângă aceste modificări, examenul auto pentru obținerea permisului de conducere va suferi și el schimbări semnificative. Uniunea Europeană a emis o directivă care permite statelor membre să facă aceste modificări pentru a îmbunătăți siguranța rutieră.

Astfel, examenul auto va include întrebări referitoare la identificarea riscurilor în trafic și la sistemele automate care contribuie la o conducere mai sigură. Aceste schimbări vor necesita o pregătire suplimentară pentru aspiranții la obținerea permisului, iar  școlile de conducere vor trebui să ofere sprijinul necesar pentru a furniza informațiile esențiale.

O altă modificare importantă este introducerea unei “cutii negre” în toate mașinile noi începând cu luna mai a anului 2024. Această cutie neagră, cunoscută sub numele de Event Data Recorder (EDR), va înregistra o scurtă perioadă de timp înainte și după un accident, furnizând informații importante pentru investigarea accidentelor rutiere. Această măsură are ca scop îmbunătățirea siguranței rutiere și analiza circumstanțelor producerii accidentelor.

Mașinile vor avea o „cutie neagră”

Este important de menționat că datele înregistrate de EDR vor fi anonimizate și nu vor permite identificarea proprietarului sau a  șoferului. Accesul la aceste date va fi restricționat și va necesita o hotărâre judecătorească pentru a fi citite de către Poliție.

În plus, se preconizează că vor fi introduse și alte măsuri pentru îmbunătățirea siguranței rutiere. De exemplu, se va acorda o atenție sporită prevenirii accidentelor cauzate de obosirea  șoferilor. Astfel, se va impune obligativitatea efectuării de pauze regulate în timpul călătoriilor lungi și se vor introduce sancțiuni mai aspre pentru cei care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor.

De asemenea, se va pune un accent mai mare pe educarea  șoferilor cu privire la regulile de circulație și la conduita preventivă în trafic. Vor fi organizate campanii de informare și conștientizare, iar  școlile de conducere vor fi implicate în aceste eforturi. Scopul este de a reduce numărul de accidente rutiere și de a îmbunătăți siguranța tuturor participanților la trafic.

Advertisement
Bianca Drăgușanu
NEWS47 mins ago

Bianca Drăgușanu reacționează după ce a fost ridicată de mascați și acuzată de evaziune fiscală. Cum se apără

NEWS5 hours ago

Oana Roman a scos armele împotriva lui Marius Elisei. Vedeta îl dă în judecată pe fostul soț. Care sunt acuzațiile

Bianca Drăgușanu
NEWS12 hours ago

Bianca Drăgușanu, ridicată de poliție. Iubita lui Gabi Bădălău are probleme mari cu legea. Care sunt acuzațiile

Simina Loica-Jador
NEWS13 hours ago

Fosta iubită a lui Jador, dezvăluiri de ultimă oră despre despărțirea artistului de Oana Ciocan: „Așa face el”

Marina Voica
NEWS17 hours ago

Marina Voica și-a pregătit locul de veci. Declarații șocante: „Să veniți la înmormântarea mea. Nu mă tem…”

Monica Anghel și copilul ei-operatie
NEWS19 hours ago

Momente dificile pentru Monica Anghel. Fiul ei are nevoie de o nouă operație, la un an după intervenția medicală de la picior

Gigi Becali a făcut accident auto
NEWS20 hours ago

Gigi Becali, accident rutier chiar în fața bisericii pe care o construiește în Pipera. Cum a fost posibil

Mădălin Ionescu și Cristina Șișcanu
NEWS21 hours ago

Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu s-au simțit umiliți la un restaurant din țară. Cei doi, nemulțumiți de cum a fost tratat fiul lor, Filip

Babasha
NEWS22 hours ago

Cine este și cum arată iubita lui Babasha. Artistul care a cântat cu Coldplay și-a uimit fanii

Alexandra Ungureanu
NEWS23 hours ago

Momente de panică în avion pentru Alexandra Ungureanu. Artista se gândea să-și ia adio

Raluca
NEWS1 day ago

Îți mai aduci aminte de emisiunea „Iartă-mă”? Iată ce s-a ales de prezentatoarea Raluca Moianu: Din ce face bani în prezent

Cristina Șișcanu
NEWS1 day ago

Cristina Șișcanu, criticată din nou de fani. Ce îi lipsește mamei prezentatoarei: „Ești egoistă, mai scoate bani…”

Monica Tatoiu
NEWS1 day ago

Cel mai greu moment din viața Monicăi Tatoiu. A vrut să se sinucidă: „Puterea lui Dumnezeu este imensă”

Oana Lis și Viorel Lis
NEWS1 day ago

Viorel Lis a înșelat-o pe Oana: „A început să strige la mine că sunt nebună”. Cum a fost prins cu minciuna fostul primar al Capitalei

Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu1
NEWS2 days ago

Cristina Șișcanu, acuzată că îl tratează urât pe Mădălin Ionescu: „Săracul! Tace și merge fără să comenteze”

Mădălina Manole
NEWS2 days ago

Cum arată vila din Otopeni în care Mădălina Manole și-a luat viața în urmă cu 14 ani. Imaginile postate sunt emoționante