Connect with us

NEWS

Totul despre recalcularea pensiilor 2024. Ei sunt românii care vor primi cei mai mulți bani de la 1 septembrie

Published

on

Recalcularea pensiilor pentru anul 2024 aduce schimbări semnificative în beneficiile acordate pensionarilor din România. Conform anunțului făcut de Casa Națională de Pensii, unii români se vor bucura de creșteri substanțiale în veniturile lor începând cu data de 1 septembrie 2024.

Această nouă Lege a pensiilor va aduce beneficii considerabile unei categorii specifice de pensionari, care vor primi cei mai mulți bani în plus în urma recalculării efectuate conform Normelor de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.

Vești bune pentru toți pensionarii din România

Guvernul Ciolacu a aprobat în luna februarie Normele de aplicare a acestei legi, demonstrând astfel respectul față de angajamentele asumate față de pensionari. Prin aceste norme, Guvernul României își propune să recalculeze toate pensiile din sistemul public într-un mod echitabil, respectând principiile de contributivitate și stabilitate în muncă.

Ministerul Muncii a anunțat că nicio pensie nu va scădea după 1 septembrie, iar majorarea de 13,8% aplicată în ianuarie 2024 va fi completată de recalcularea pensiilor începând cu toamna aceluiași an.

Este pentru prima dată când se aplică în același an atât o majorare a pensiilor, cât și o recalculare a acestora, demonstrând determinarea Guvernului de a asigura drepturile pensionarilor într-un mod transparent și corect.

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a transmis un mesaj de asigurare că nici o pensie nu va scădea în urma recalculării, iar majoritatea vor beneficia de creșteri, în special pensiile mici cu un stagiul mare de cotizare.

Românii cărora le vor crește pensiile substanțial

Procesul de recalculare va aduce beneficii considerabile unor categorii specifice de pensionari, conform prevederilor Legii pensiilor publicate în Monitorul Oficial. Aceștia vor primi bonusuri în bani la pensie în funcție de numărul de ani lucrați și de stagiul de cotizare conform noii legi a pensiilor.

Citește și:

Câți lei primești în plus la pensie dacă ai lucrat între 25 și 40 de ani, după recalculare?

 Pensionarii cu peste 25 de ani de muncă vor primi puncte bonus pentru fiecare an suplimentar lucrat peste această perioadă, în timp ce cei cu peste 35 de ani de cotizare vor beneficia de un punct pentru fiecare an lucrat peste această limită.

Recalcularea pensiilor trebuie să fie finalizată până în august 2024, iar începând cu 1 septembrie, noile prevederi ale legii vor intra în vigoare, aducând beneficii semnificative pensionarilor din România.

Recent, Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a făcut un anunț important privind sistemul public de pensii din România. El a informat că au fost aprobate normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, conform publicației din Monitorul Oficial nr. 171 din 1 martie 2024 prin HG. 181/28.02.2024.

Aceste norme metodologice au rolul de a clarifica și detalia prevederile legii, fără a se abate de la aceasta, pentru a facilita implementarea corectă a legislației atât pentru cei care o aplică, cât și pentru beneficiarii direcți – pensionarii și viitorii pensionari.

Anunțul șeful CNPP: Nicio pensie nu va scădea!

În continuare, oficialul a subliniat importanța semnării unui contract subsecvent cu o firmă specializată în mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii, care va dezvolta software-ul necesar pentru recalcularea pensiilor conform noilor prevederi legale. Acest demers este esențial pentru asigurarea unei implementări eficiente și corecte a recalculării pensiilor, conform noii legi, și pentru ca pensionarii să primească drepturile cuvenite după o viață de muncă la data stabilită, respectiv 1 septembrie.

Daniel Baciu a subliniat, încă o dată, că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, iar majoritatea acestora vor beneficia de creșteri, unele chiar substanțiale, în special pensiile mici cu un stagiul mare de cotizare. El a exprimat recunoștința față de colegii săi de la Casa Națională de Pensii și de la Ministerul Muncii pentru eforturile depuse în această perioadă și pentru colaborarea eficientă în elaborarea normelor metodologice detaliate.

Advertisement
Oana Roman și Catinca Roman
NEWS19 hours ago

Oana și Catinca Roman, din nou în război: „Comentăm de pe margine, dar nu ne-am implicat cu nimic”

Stela Popescu
NEWS20 hours ago

Actorul celebru care a turnat-o pe Stela Popescu la Securitate: „Era prea emancipată”

Daniela Gyorfi și George Tal
NEWS21 hours ago

Cu ce vedetă din România ar fi fost înșelată Daniela Gyorfi. Vedeta a spus tot adevărul despre soțul ei

Mihai și Mikaela Albu
NEWS22 hours ago

Mihai Albu, supărat că se întâlnește rar cu fiica Mikaela. Care este motivul distanței dintre cei doi: „Nu ne-am văzut de trei sau patru săptămâni”

Gabriela Cristea
NEWS23 hours ago

Cum face față Gabriela Cristea comentariilor negative. Tavi Clonda a dat-o de gol: „A deranjat-o faza în care s-a scris că a băut în timpul emisiunii”

Horscop, zodii
SPECIAL24 hours ago

Care sunt cele mai false zodii din horoscop. În cine nu trebuie să ai încredere niciodată

NEWS1 day ago

Val de căldură în acest weekend. Când revin ploile și frigul în România. Anunțul ANM

NEWS1 day ago

Detalii mai puțin știute despre Cătălin Botezatu. Ce s-a întâmplat cu prima iubire a celebrului designer. Avea doar 30 de ani

marina voica
NEWS1 day ago

De ce nu are copii Marina Voica. Artista în vârstă de 87 de ani nu regretă

Oana Lis
NEWS1 day ago

Oana Lis, cu fața umflată de plâns pe rețelele de socializare. Drama prin care trece vedeta: „Plângă, cazi puțin, viața este o luptă”

Delia
NEWS1 day ago

Delia, umilită pe internet fiindcă s-a postat nemachiată. Internauții au explodat: „Muma pădurii”

Oana Roman
NEWS2 days ago

Oana Roman, criticată aspru fiindcă a renunțat la doliu. Cum a răspuns comentariilor: „Atâta primitivism și răutate ca la noi, nu există”

Zodiac, horoscop
NEWS2 days ago

Zodiile care sunt cel mai greu de părăsit. Nativii care nu pot renunța ușor la fosta iubire

Horia Brenciu și Rita Mureșan
NEWS2 days ago

Povestea de dragoste dintre Horia Brenciu și Rita Mureșan. Care este, de fapt, adevărul: „Am avut o relație frumoasă”

Petrică Mîțu Stoian
NEWS2 days ago

Sora lui Petrică Mîțu Stoian continuă să lupte pentru a-i face dreptate artistului. Femeia nu acceptă daune morale de la clinica pe care o consideră vinovată de moartea bărbatului: „Ce să fac cu banii?”

Alex Velea și Andreea Bănică
NEWS2 days ago

De ce nu își mai vorbesc Andreea Bănică și Alex Velea. Artista i-a fost nașă cântărețului la prima căsnicie. Totul a pornit de la bani