Connect with us

NEWS

Vești bune pentru o anumită categorie de români. Ministrul Muncii a anunțat ce pensii vor crește cu 80%

Published

on

pensii, ministrul muncii

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus în atenție importanța și implicațiile semnificative ale recalculării pensiilor conform noii legi adoptate în România. Această schimbare legislativă vine în sprijinul pensionarilor care au dedicat ani de muncă și contribuție la sistemul de pensii, oferindu-le oportunitatea de a beneficia de majorări substanțiale ale pensiilor lor.

Prin introducerea punctelor de stabilitate, această nouă lege a pensiilor vine să corecteze inechitățile din sistemul de pensii și să ofere recunoaștere și compensație pentru cei care au lucrat la salariul minim pe economie timp îndelungat. Astfel, persoanele care au dedicat 35 de ani din viața lor muncii la salariul minim vor vedea o creștere semnificativă a pensiei lor, de peste 80%, aducându-le un suport financiar mai consistent în perioada de pensionare.

Pensiile care vor crește cu 80%

De asemenea, posibilitatea ieșirii la pensie mai devreme fără penalități pentru cei cu un stagiu de cotizare de 40 de ani reprezintă o schimbare majoră în sistemul de pensii din România. Această măsură oferă flexibilitate și opțiuni suplimentare pentru pensionari, permițându-le să își gestioneze mai bine tranzitia către pensionare și să beneficieze de drepturile lor fără constrângeri sau penalități.

Recalcularea pensiilor conform noii formule va fi un proces gradual, începând cu emiterea deciziilor de recalculare în vara acestui an și continuând cu plata pensiilor recalculate conform noilor prevederi din luna septembrie. Acest proces va ține cont de totalul punctelor asimilate și va asigura că fiecare pensionar primește suma corectă conform contribuțiilor sale și a noilor reglementări.

pensii, ministrul muncii

Simona Bucura Oprescu a subliniat că nicio pensie nu va scădea în urma acestor modificări, oferind astfel asigurări clare pensionarilor că vor beneficia de drepturile cuvenite conform legii. De asemenea, implementarea unei noi aplicații și a unui program dedicat recalculării pensiilor va asigura o tranziție eficientă și corectă către noile prevederi legislative, garantând transparență și corectitudine în procesul de recalculare.

Pensiile care vor îngheța în urma procesului de recalculare

Recalcularea pensiilor românilor a devenit subiectul central al dezbaterilor și preocupărilor din societate, fiind asociată cu o serie de schimbări și ajustări esențiale. Un punct crucial în procesul de recalculare îl reprezintă semnarea contractului pentru softul informatic, care va facilita și accelera întregul proces. Casa Națională de Pensii se pregătește să încheie acest contract în următoarele zile, deschizând calea pentru o recalculare eficientă și precisă a pensiilor pentru milioane de români. Digitalizarea dosarelor pensionarilor a avansat considerabil, astfel încât aceștia vor primi deciziile de recalculare într-un timp relativ scurt.

Cu toate acestea, există anumite categorii de pensionari care se confruntă cu incertitudini și îngrijorări legate de viitorul veniturilor lor. Printre aceștia se numără cei care au ieșit la pensie în baza Legii 263, a căror situație financiară ar putea fi afectată în urma noilor calcule.

Pensionarii care vor avea de suferit în urma recalculării pensiilor

Totuși, în încercarea de a asigura o stabilitate financiară, legea prevede că veniturile acestora nu vor scădea, ci vor rămâne la nivelul actual, fiind înghețate. De asemenea, pensionarii care au lucrat în condiții speciale sau deosebit de periculoase sunt în atenția autorităților, iar viitorii pensionari, cei care urmează să iasă la pensie după 1 septembrie conform noii legi a pensiilor, vor fi afectați de modificările în formula de calcul.

În ciuda acestor provocări, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a transmis asigurări că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, iar majoritatea vor înregistra chiar creșteri semnificative. “Pensiile mici cu un stagiul mare de cotizare vor avea creșteri chiar substanțiale”, a subliniat Baciu.

Noua formulă de calcul, care se bazează pe numărul de puncte acumulate de fiecare pensionar, reprezintă un pas către o mai mare transparență și echitate în sistemul de pensii. Valoarea punctului de referință (VPR) a fost stabilită la 81 de lei, iar numărul total de puncte va include atât puncte de contributivitate, cât și puncte de necontributivitate, având în vedere anii de cotizare și alte perioade asimilate.

Este important să subliniem că reforma legislativă vizează și aspecte precum mecanismul de indexare a pensiilor, care va fi ajustat în funcție de evoluțiile economice.

Advertisement
Cabral si Andreea Ibacka
NEWS37 mins ago

Cabral, dezvăluirea care a pus internauții pe jar: „Am venit acasă și am găsit-o pe nevasta mea cu doi bărbați”

Maria Constantin si Marcel Toader (2)
NEWS3 hours ago

Calvarul prin care a trecut Maria Constantin în căsnicia cu Marcel Toader. Ce a descoperit artista după ce s-a măritat cu el: „M-a mințit mult”

Florin Piersic
NEWS4 hours ago

Florin Piersic se pregătește să revină pe scenă. Medicii au făcut marele anunț despre starea de sănătate a marelui actor

Cristina Cioran și Alex Dobrescu (2)
NEWS4 hours ago

Cristina Cioran, prima reacție după ce Alex Dobrescu a anunțat că este însărcinată: „Pentru mine nu mai există”

Radu Mazăre (2)
NEWS5 hours ago

Averea lui Radu Mazăre. Ce afaceri i-au umplut conturile fostului primar din Constanța

Irinel Columbeanu (2)
NEWS6 hours ago

Irinel Columbeanu a dezvăluit discuția avută cu Monica Gabor. Fostul milionar a fost surprins de cuvintele fostei sale soții

Nicoleta Luciu si Zsolt
NEWS7 hours ago

Soțul Nicoletei Luciu a rupt tăcerea. Ce spune Zsolt Csergo despre divorț: „Viața nu este mai liniștită…”

Tavi Clonda
NEWS11 hours ago

Tavi Clonda, schimbare radicală de look. Gabriela Cristea a fost șocată: „Ce ți-ai făcut?”

Roxana Mihalache și Radu Mazăre
NEWS12 hours ago

Cine este și cu ce se ocupă Roxana Mihalache, soția lui Radu Mazăre. Femeia este însărcinată în patru luni

valentina pelinel
NEWS17 hours ago

Valentina Pelinel dă cărțile pe față! Cum se înțelege cu Mihaela Borcea, fosta și prima soție a lui Cristi Borcea

Florin Salam și Fănica-mormant
NEWS18 hours ago

Imagini sfâșietoare de la mormântul Fănicăi, prima soție a lui Florin Salam. Sunt 15 ani de la decesul ei

laura cosoi
NEWS19 hours ago

Anunțul Laurei Cosoi după 9 ani de căsătorie cu Cosmin Curticăpean. Actrița va naște în curând al patrulea copil

nicoleta luciu
NEWS20 hours ago

Cum arată și cu ce se mai ocupă Nicoleta Luciu, după ce a dispărut din spațiul public

Mioara Velicu
NEWS21 hours ago

Mioara Velicu încă primește semne de la soțul decedat în urmă cu 11 ani. Cum îi răspunde artista

Diana Enache și Iuliana Marciuc-relatie
NEWS23 hours ago

Cum se înțelege fiica lui Adrian Enache cu Iuliana Marciuc, partenera tatălui său: ”Realitatea a fost mult mai grea”

Bianca Drăgușanu și Ilinca Vandici (2)
NEWS1 day ago

Ilinca Vandici i-a atras atenția Biancăi Drăgușanu. Ce a deranjat-o pe prezentatoarea de la Kanal D: „Ține-le pentru tine”