A murit Helmut Duckadam. Legendarul fotbalist avea 65 de ani. Lumea fotbalului românesc este în doliu după ce legendarul portar Helmut Duckadam s-a stins din viață la vârsta de 65 de ani. A decedat luni, 2 decembrie, la Spitalul Militar Central din București, unde era internat de ceva vreme.
În septembrie, a fost supus unei operații delicate pe cord deschis la Spitalul Universitar, în urma unor probleme la aortă, cea mai importantă arteră din corpul uman, care pornește din inimă și irigă tot organismul. Din păcate, nu a fost singura problemă de sănătate cu care s-a confruntat. De-a lungul vieții, a avut de înfruntat mai multe afecțiuni cardiovasculare, atât în timpul carierei sale de fotbalist, cât și după retragere.
A murit Helmut Duckadam
Probabil cea mai grea încercare a fost imediat după momentul său de glorie, finala Cupei Campionilor Europeni de la Sevilla din 1986, când a devenit “Eroul de la Sevilla”. Atunci, la doar 27 de ani, a fost nevoit să se retragă din activitate din cauza unui cheag de sânge la mâna dreaptă. A fost un moment dificil pentru un sportiv aflat în culmea carierei.
Dar cine a fost Helmut Duckadam și de ce este considerat o legendă? Născut în 1959, la Semlac, în județul Arad, și-a început cariera în fotbalul mic, la echipa locală Semlacana. Avea doar 15 ani când a ajuns la Școala Sportivă Gloria Arad, iar în 1977 debuta deja ca portar la Constructorul Arad, în Divizia C. Un an mai târziu, făcea pasul spre Divizia A, la UTA, unde a jucat timp de patru sezoane înainte de a fi transferat la Steaua București. Aici a cunoscut consacrarea, devenind titularul postului de portar și scriind istorie în fotbalul românesc.
Cine a fost legendarul fotbalist
Momentul său de glorie a fost, fără îndoială, finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, de la Sevilla, unde Steaua București a înfruntat FC Barcelona. Duckadam a intrat în legendă apărând nu mai puțin de patru penalty-uri consecutive, executate de Alesanco, Pedrazza, Alonso și Marcos. A avut o contribuție decisivă la câștigarea trofeului, performanță care i-a adus supranumele de “Eroul de la Sevilla”. Această performanță extraordinară a fost consemnată și în Cartea Recordurilor, ca fiind cea mai bună performanță a unei echipe românești.
Puțini știu însă că, la doar o săptămână după finala de la Sevilla, Duckadam a marcat un gol din penalty într-un meci de cupă cu Progresul Vulcan, câștigat de Steaua cu 5-1. Din păcate, în același sezon, cariera sa a fost curmată brusc de o problemă de sănătate. Un anevrism la brațul drept l-a obligat să se opereze și să se retragă definitiv din fotbalul de performanță, la doar 27 de ani.
Chiar dacă a fost nevoit să renunțe la fotbalul de performanță, dragostea pentru acest sport nu l-a părăsit. După trei ani de la finala de la Sevilla, în 1989, a revenit pe teren pentru două sezoane la Vagonul Arad, o echipă din Divizia B. De-a lungul carierei sale, a adunat 133 de apariții în Divizia A, 13 în Cupa României și 9 în Cupa Campionilor Europeni.