Connect with us

ECONOMIC

Pensiile care vor îngheța în urma recalculării. Acești români nu vor primi niciun ban în plus în septembrie 2024

Published

on

Recalcularea pensiilor românilor a devenit subiectul central al dezbaterilor și preocupărilor din societate, fiind asociată cu o serie de schimbări și ajustări esențiale.

Un punct crucial în procesul de recalculare îl reprezintă semnarea contractului pentru softul informatic, care va facilita și accelera întregul proces. Casa Națională de Pensii se pregătește să încheie acest contract în următoarele zile, deschizând calea pentru o recalculare eficientă și precisă a pensiilor pentru milioane de români. Digitalizarea dosarelor pensionarilor a avansat considerabil, astfel încât aceștia vor primi deciziile de recalculare într-un timp relativ scurt.

Cu toate acestea, există anumite categorii de pensionari care se confruntă cu incertitudini și îngrijorări legate de viitorul veniturilor lor. Printre aceștia se numără cei care au ieșit la pensie în baza Legii 263, a căror situație financiară ar putea fi afectată în urma noilor calcule.

Pensionarii care vor avea de suferit în urma recalculării pensiilor

Totuși, în încercarea de a asigura o stabilitate financiară, legea prevede că veniturile acestora nu vor scădea, ci vor rămâne la nivelul actual, fiind înghețate. De asemenea, pensionarii care au lucrat în condiții speciale sau deosebit de periculoase sunt în atenția autorităților, iar viitorii pensionari, cei care urmează să iasă la pensie după 1 septembrie conform noii legi a pensiilor, vor fi afectați de modificările în formula de calcul.

În ciuda acestor provocări, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a transmis asigurări că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, iar majoritatea vor înregistra chiar creșteri semnificative. “Pensiile mici cu un stagiul mare de cotizare vor avea creșteri chiar substanțiale”, a subliniat Baciu.

Noua formulă de calcul, care se bazează pe numărul de puncte acumulate de fiecare pensionar, reprezintă un pas către o mai mare transparență și echitate în sistemul de pensii. Valoarea punctului de referință (VPR) a fost stabilită la 81 de lei, iar numărul total de puncte va include atât puncte de contributivitate, cât și puncte de necontributivitate, având în vedere anii de cotizare și alte perioade asimilate.

Este important să subliniem că reforma legislativă vizează și aspecte precum mecanismul de indexare a pensiilor, care va fi ajustat în funcție de evoluțiile economice.

Câți lei primești în plus la pensie dacă ai lucrat între 25 și 40 de ani, după recalculare?

Românii care vor primi mai mulți bani după recalculare

Recalcularea pensiilor pentru anul 2024 aduce cu sine schimbări semnificative în beneficiile acordate pensionarilor din România, constituind un moment crucial în evoluția sistemului public de pensii. Conform anunțului făcut de Casa Națională de Pensii, unii români se vor bucura de creșteri substanțiale în veniturile lor începând cu data de 1 septembrie 2024.

Această nouă Lege a pensiilor marchează un pas important în direcția asigurării unor drepturi mai echitabile și mai transparente pentru pensionarii din țară. Guvernul Ciolacu a aprobat Normele de aplicare a acestei legi în luna februarie, demonstrând astfel determinarea și angajamentul față de respectarea drepturilor și nevoilor pensionarilor. Prin aceste norme, se urmărește recalcularea tuturor pensiilor din sistemul public într-un mod echitabil, respectând principiile de contributivitate și stabilitate în muncă.

Ministerul Muncii a asigurat că nicio pensie nu va scădea după 1 septembrie, iar majorarea de 13,8% aplicată în ianuarie 2024 va fi completată de recalcularea pensiilor începând cu toamna aceluiași an. Este pentru prima dată când se aplică atât o majorare a pensiilor, cât și o recalculare a acestora în același an, demonstrând determinarea Guvernului de a asigura drepturile pensionarilor într-un mod transparent și corect.

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a transmis un mesaj de asigurare că nici o pensie nu va scădea în urma recalculării, iar majoritatea vor beneficia de creșteri, în special pensiile mici cu un stagiul mare de cotizare. Procesul de recalculare va aduce beneficii considerabile unor categorii specifice de pensionari, conform prevederilor Legii pensiilor publicate în Monitorul Oficial.

Advertisement
Oana Roman și Catinca Roman
NEWS18 hours ago

Oana și Catinca Roman, din nou în război: „Comentăm de pe margine, dar nu ne-am implicat cu nimic”

Stela Popescu
NEWS19 hours ago

Actorul celebru care a turnat-o pe Stela Popescu la Securitate: „Era prea emancipată”

Daniela Gyorfi și George Tal
NEWS20 hours ago

Cu ce vedetă din România ar fi fost înșelată Daniela Gyorfi. Vedeta a spus tot adevărul despre soțul ei

Mihai și Mikaela Albu
NEWS21 hours ago

Mihai Albu, supărat că se întâlnește rar cu fiica Mikaela. Care este motivul distanței dintre cei doi: „Nu ne-am văzut de trei sau patru săptămâni”

Gabriela Cristea
NEWS22 hours ago

Cum face față Gabriela Cristea comentariilor negative. Tavi Clonda a dat-o de gol: „A deranjat-o faza în care s-a scris că a băut în timpul emisiunii”

Horscop, zodii
SPECIAL23 hours ago

Care sunt cele mai false zodii din horoscop. În cine nu trebuie să ai încredere niciodată

NEWS1 day ago

Val de căldură în acest weekend. Când revin ploile și frigul în România. Anunțul ANM

NEWS1 day ago

Detalii mai puțin știute despre Cătălin Botezatu. Ce s-a întâmplat cu prima iubire a celebrului designer. Avea doar 30 de ani

marina voica
NEWS1 day ago

De ce nu are copii Marina Voica. Artista în vârstă de 87 de ani nu regretă

Oana Lis
NEWS1 day ago

Oana Lis, cu fața umflată de plâns pe rețelele de socializare. Drama prin care trece vedeta: „Plângă, cazi puțin, viața este o luptă”

Delia
NEWS1 day ago

Delia, umilită pe internet fiindcă s-a postat nemachiată. Internauții au explodat: „Muma pădurii”

Oana Roman
NEWS2 days ago

Oana Roman, criticată aspru fiindcă a renunțat la doliu. Cum a răspuns comentariilor: „Atâta primitivism și răutate ca la noi, nu există”

Zodiac, horoscop
NEWS2 days ago

Zodiile care sunt cel mai greu de părăsit. Nativii care nu pot renunța ușor la fosta iubire

Horia Brenciu și Rita Mureșan
NEWS2 days ago

Povestea de dragoste dintre Horia Brenciu și Rita Mureșan. Care este, de fapt, adevărul: „Am avut o relație frumoasă”

Petrică Mîțu Stoian
NEWS2 days ago

Sora lui Petrică Mîțu Stoian continuă să lupte pentru a-i face dreptate artistului. Femeia nu acceptă daune morale de la clinica pe care o consideră vinovată de moartea bărbatului: „Ce să fac cu banii?”

Alex Velea și Andreea Bănică
NEWS2 days ago

De ce nu își mai vorbesc Andreea Bănică și Alex Velea. Artista i-a fost nașă cântărețului la prima căsnicie. Totul a pornit de la bani