Connect with us

ECONOMIC

Pensiile care vor îngheța în urma recalculării. Acești români nu vor primi niciun ban în plus în septembrie 2024

Published

on

Recalcularea pensiilor românilor a devenit subiectul central al dezbaterilor și preocupărilor din societate, fiind asociată cu o serie de schimbări și ajustări esențiale.

Un punct crucial în procesul de recalculare îl reprezintă semnarea contractului pentru softul informatic, care va facilita și accelera întregul proces. Casa Națională de Pensii se pregătește să încheie acest contract în următoarele zile, deschizând calea pentru o recalculare eficientă și precisă a pensiilor pentru milioane de români. Digitalizarea dosarelor pensionarilor a avansat considerabil, astfel încât aceștia vor primi deciziile de recalculare într-un timp relativ scurt.

Cu toate acestea, există anumite categorii de pensionari care se confruntă cu incertitudini și îngrijorări legate de viitorul veniturilor lor. Printre aceștia se numără cei care au ieșit la pensie în baza Legii 263, a căror situație financiară ar putea fi afectată în urma noilor calcule.

Pensionarii care vor avea de suferit în urma recalculării pensiilor

Totuși, în încercarea de a asigura o stabilitate financiară, legea prevede că veniturile acestora nu vor scădea, ci vor rămâne la nivelul actual, fiind înghețate. De asemenea, pensionarii care au lucrat în condiții speciale sau deosebit de periculoase sunt în atenția autorităților, iar viitorii pensionari, cei care urmează să iasă la pensie după 1 septembrie conform noii legi a pensiilor, vor fi afectați de modificările în formula de calcul.

În ciuda acestor provocări, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a transmis asigurări că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, iar majoritatea vor înregistra chiar creșteri semnificative. “Pensiile mici cu un stagiul mare de cotizare vor avea creșteri chiar substanțiale”, a subliniat Baciu.

Noua formulă de calcul, care se bazează pe numărul de puncte acumulate de fiecare pensionar, reprezintă un pas către o mai mare transparență și echitate în sistemul de pensii. Valoarea punctului de referință (VPR) a fost stabilită la 81 de lei, iar numărul total de puncte va include atât puncte de contributivitate, cât și puncte de necontributivitate, având în vedere anii de cotizare și alte perioade asimilate.

Este important să subliniem că reforma legislativă vizează și aspecte precum mecanismul de indexare a pensiilor, care va fi ajustat în funcție de evoluțiile economice.

Câți lei primești în plus la pensie dacă ai lucrat între 25 și 40 de ani, după recalculare?

Românii care vor primi mai mulți bani după recalculare

Recalcularea pensiilor pentru anul 2024 aduce cu sine schimbări semnificative în beneficiile acordate pensionarilor din România, constituind un moment crucial în evoluția sistemului public de pensii. Conform anunțului făcut de Casa Națională de Pensii, unii români se vor bucura de creșteri substanțiale în veniturile lor începând cu data de 1 septembrie 2024.

Această nouă Lege a pensiilor marchează un pas important în direcția asigurării unor drepturi mai echitabile și mai transparente pentru pensionarii din țară. Guvernul Ciolacu a aprobat Normele de aplicare a acestei legi în luna februarie, demonstrând astfel determinarea și angajamentul față de respectarea drepturilor și nevoilor pensionarilor. Prin aceste norme, se urmărește recalcularea tuturor pensiilor din sistemul public într-un mod echitabil, respectând principiile de contributivitate și stabilitate în muncă.

Ministerul Muncii a asigurat că nicio pensie nu va scădea după 1 septembrie, iar majorarea de 13,8% aplicată în ianuarie 2024 va fi completată de recalcularea pensiilor începând cu toamna aceluiași an. Este pentru prima dată când se aplică atât o majorare a pensiilor, cât și o recalculare a acestora în același an, demonstrând determinarea Guvernului de a asigura drepturile pensionarilor într-un mod transparent și corect.

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a transmis un mesaj de asigurare că nici o pensie nu va scădea în urma recalculării, iar majoritatea vor beneficia de creșteri, în special pensiile mici cu un stagiul mare de cotizare. Procesul de recalculare va aduce beneficii considerabile unor categorii specifice de pensionari, conform prevederilor Legii pensiilor publicate în Monitorul Oficial.

Advertisement
Jojo si Liviu Vârciu
NEWS4 hours ago

Povestea de iubire dintre Liviu Vârciu și Jojo. Cântărețul a fost înșelat de actriță: „Nu am putut trece peste asta”

Dana Roba și Daniel Balaciu
NEWS16 hours ago

Dana Roba, contactată din închisoare de fostul soț care a mutilat-o. Ce i-a spus Daniel Balaciu

CRBL
NEWS18 hours ago

CRBL, surprins cu noua iubită după divorțul de Elena Viscu. Artistul, cucerit de o tânără de 23 de ani

alina sorescu
NEWS19 hours ago

Cum își menține silueta Alina Sorescu. Artista arată tot mai bine după despărțirea de Alexandru Ciucu

cristina siscanu
NEWS22 hours ago

Cristina Șișcanu, criticată aspru după ce s-a afișat într-o ipostază fierbinte: ”Nu îți e rușine să stai așa?”

paula seling
NEWS23 hours ago

Cum reușește Paula Seling să aibă un păr lung și strălucitor. Trucul la care apelează artista

Simona Halep-iubit
NEWS2 days ago

Cine este presupusul iubit al Simonei Halep în vârstă de 57 de ani. Bărbatul deține o avere colosală

Lidia Buble si iubitul Horațiu Nicolau
NEWS2 days ago

Lidia Buble, răsfățată de iubitul ei milionar, Horațiu Nicolau. Care este cel mai prețios cadou pe care i l-a făcut

Andreea Liptak protv
NEWS2 days ago

Care este viața Andreei Liptak, de când nu mai prezintă Știrile Protv. Cum a devenit milionară

Anamaria Prodan și Reghe
NEWS2 days ago

Marea împăcare între Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf. Cei doi au îngropat securea războiului

Andreea Tonciu a mers la vrăjitoare
NEWS2 days ago

Andreea Tonciu și-a cheltuit banii câștigați din TV pe vrăjitoare. Ce voia să afle

Lavinia Pârva și Ștefan Bănică Jr-fiu
NEWS2 days ago

Imagine rară cu fiul lui Ștefan Bănică Jr. și al Laviniei Pîrva. Cel mic a împlinit 5 ani

Iulia Vântur și Salman Khan (2)
NEWS2 days ago

Ce a putut să spună mama lui Salman Khan despre Iulia Vântur. Acum totul e clar

Florin Piersic
NEWS2 days ago

Florin Piersic, mesaj de ultimă oră de pe patul de spital. Ce a transmis marele actor

andreea mantea
NEWS3 days ago

Cine este și cu ce se ocupă sora Andreei Mantea. Cele două au o relație foarte strânsă

ilinca vandici
NEWS3 days ago

Ilinca Vandici, planuri de nuntă după divorț? Cum vrea să îmbrace, din nou, rochia de mireasă