Connect with us

ECONOMIC

Pensiile care vor îngheța în urma recalculării. Acești români nu vor primi niciun ban în plus în septembrie 2024

Published

on

Recalcularea pensiilor românilor a devenit subiectul central al dezbaterilor și preocupărilor din societate, fiind asociată cu o serie de schimbări și ajustări esențiale.

Un punct crucial în procesul de recalculare îl reprezintă semnarea contractului pentru softul informatic, care va facilita și accelera întregul proces. Casa Națională de Pensii se pregătește să încheie acest contract în următoarele zile, deschizând calea pentru o recalculare eficientă și precisă a pensiilor pentru milioane de români. Digitalizarea dosarelor pensionarilor a avansat considerabil, astfel încât aceștia vor primi deciziile de recalculare într-un timp relativ scurt.

Cu toate acestea, există anumite categorii de pensionari care se confruntă cu incertitudini și îngrijorări legate de viitorul veniturilor lor. Printre aceștia se numără cei care au ieșit la pensie în baza Legii 263, a căror situație financiară ar putea fi afectată în urma noilor calcule.

Pensionarii care vor avea de suferit în urma recalculării pensiilor

Totuși, în încercarea de a asigura o stabilitate financiară, legea prevede că veniturile acestora nu vor scădea, ci vor rămâne la nivelul actual, fiind înghețate. De asemenea, pensionarii care au lucrat în condiții speciale sau deosebit de periculoase sunt în atenția autorităților, iar viitorii pensionari, cei care urmează să iasă la pensie după 1 septembrie conform noii legi a pensiilor, vor fi afectați de modificările în formula de calcul.

În ciuda acestor provocări, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a transmis asigurări că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, iar majoritatea vor înregistra chiar creșteri semnificative. “Pensiile mici cu un stagiul mare de cotizare vor avea creșteri chiar substanțiale”, a subliniat Baciu.

Noua formulă de calcul, care se bazează pe numărul de puncte acumulate de fiecare pensionar, reprezintă un pas către o mai mare transparență și echitate în sistemul de pensii. Valoarea punctului de referință (VPR) a fost stabilită la 81 de lei, iar numărul total de puncte va include atât puncte de contributivitate, cât și puncte de necontributivitate, având în vedere anii de cotizare și alte perioade asimilate.

Este important să subliniem că reforma legislativă vizează și aspecte precum mecanismul de indexare a pensiilor, care va fi ajustat în funcție de evoluțiile economice.

Câți lei primești în plus la pensie dacă ai lucrat între 25 și 40 de ani, după recalculare?

Românii care vor primi mai mulți bani după recalculare

Recalcularea pensiilor pentru anul 2024 aduce cu sine schimbări semnificative în beneficiile acordate pensionarilor din România, constituind un moment crucial în evoluția sistemului public de pensii. Conform anunțului făcut de Casa Națională de Pensii, unii români se vor bucura de creșteri substanțiale în veniturile lor începând cu data de 1 septembrie 2024.

Această nouă Lege a pensiilor marchează un pas important în direcția asigurării unor drepturi mai echitabile și mai transparente pentru pensionarii din țară. Guvernul Ciolacu a aprobat Normele de aplicare a acestei legi în luna februarie, demonstrând astfel determinarea și angajamentul față de respectarea drepturilor și nevoilor pensionarilor. Prin aceste norme, se urmărește recalcularea tuturor pensiilor din sistemul public într-un mod echitabil, respectând principiile de contributivitate și stabilitate în muncă.

Ministerul Muncii a asigurat că nicio pensie nu va scădea după 1 septembrie, iar majorarea de 13,8% aplicată în ianuarie 2024 va fi completată de recalcularea pensiilor începând cu toamna aceluiași an. Este pentru prima dată când se aplică atât o majorare a pensiilor, cât și o recalculare a acestora în același an, demonstrând determinarea Guvernului de a asigura drepturile pensionarilor într-un mod transparent și corect.

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a transmis un mesaj de asigurare că nici o pensie nu va scădea în urma recalculării, iar majoritatea vor beneficia de creșteri, în special pensiile mici cu un stagiul mare de cotizare. Procesul de recalculare va aduce beneficii considerabile unor categorii specifice de pensionari, conform prevederilor Legii pensiilor publicate în Monitorul Oficial.

Advertisement
NEWS3 hours ago

Oana Roman a scos armele împotriva lui Marius Elisei. Vedeta îl dă în judecată pe fostul soț. Care sunt acuzațiile

Bianca Drăgușanu
NEWS10 hours ago

Bianca Drăgușanu, ridicată de poliție. Iubita lui Gabi Bădălău are probleme mari cu legea. Care sunt acuzațiile

Simina Loica-Jador
NEWS11 hours ago

Fosta iubită a lui Jador, dezvăluiri de ultimă oră despre despărțirea artistului de Oana Ciocan: „Așa face el”

Marina Voica
NEWS15 hours ago

Marina Voica și-a pregătit locul de veci. Declarații șocante: „Să veniți la înmormântarea mea. Nu mă tem…”

Monica Anghel și copilul ei-operatie
NEWS17 hours ago

Momente dificile pentru Monica Anghel. Fiul ei are nevoie de o nouă operație, la un an după intervenția medicală de la picior

Gigi Becali a făcut accident auto
NEWS18 hours ago

Gigi Becali, accident rutier chiar în fața bisericii pe care o construiește în Pipera. Cum a fost posibil

Mădălin Ionescu și Cristina Șișcanu
NEWS19 hours ago

Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu s-au simțit umiliți la un restaurant din țară. Cei doi, nemulțumiți de cum a fost tratat fiul lor, Filip

Babasha
NEWS20 hours ago

Cine este și cum arată iubita lui Babasha. Artistul care a cântat cu Coldplay și-a uimit fanii

Alexandra Ungureanu
NEWS21 hours ago

Momente de panică în avion pentru Alexandra Ungureanu. Artista se gândea să-și ia adio

Raluca
NEWS1 day ago

Îți mai aduci aminte de emisiunea „Iartă-mă”? Iată ce s-a ales de prezentatoarea Raluca Moianu: Din ce face bani în prezent

Cristina Șișcanu
NEWS1 day ago

Cristina Șișcanu, criticată din nou de fani. Ce îi lipsește mamei prezentatoarei: „Ești egoistă, mai scoate bani…”

Monica Tatoiu
NEWS1 day ago

Cel mai greu moment din viața Monicăi Tatoiu. A vrut să se sinucidă: „Puterea lui Dumnezeu este imensă”

Oana Lis și Viorel Lis
NEWS1 day ago

Viorel Lis a înșelat-o pe Oana: „A început să strige la mine că sunt nebună”. Cum a fost prins cu minciuna fostul primar al Capitalei

Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu1
NEWS1 day ago

Cristina Șișcanu, acuzată că îl tratează urât pe Mădălin Ionescu: „Săracul! Tace și merge fără să comenteze”

Mădălina Manole
NEWS2 days ago

Cum arată vila din Otopeni în care Mădălina Manole și-a luat viața în urmă cu 14 ani. Imaginile postate sunt emoționante

Ianis și Elena Hagi
NEWS2 days ago

Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Invitații au scos o mulțime de bani din buzunar