ANAF a pus ochii pe Cristian Cioacă. De ce vrea statul să îl execute silit pe fostul soț al Elodiei Ghinescu. Fostul polițist condamnat pentru uciderea soției sale, Elodia Ghinescu, se confruntă cu noi probleme legale la mai puțin de un an de la eliberarea sa condiționată. După ce a executat 10 ani din pedeapsa totală de 16 ani și 8 luni de închisoare, Cioacă se află acum în atenția ANAF-ului, care a declanșat procedurile de executare silită a veniturilor sale pentru a recupera o datorie de 135.000 de lei, reprezentând cheltuielile judiciare efectuate de Parchet în timpul urmăririi penale.
Condamnarea lui Cristian Cioacă în anul 2014 pentru uciderea Elodiei Ghinescu a venit la pachet cu obligația de a plăti nu doar anii grei de închisoare, ci și sume considerabile ca daune morale și cheltuieli judiciare. Hotărârea definitivă a Curții de Apel Pitești din acel an l-a obligat pe fostul polițist să achite 380.000 de euro ca daune morale către membrii familiei Elodiei – 150.000 de euro către mama sa, Emilia Ghinescu, 100.000 de euro către fratele ei, Robert Constantin Ghinescu, și 130.000 de euro către fiul său, Patrick Matei Cioacă. În plus, el a fost nevoit să suporte și cheltuielile judiciare în valoare de 135.000 de lei.
ANAF îl execută silit pe Cristian Cioacă
După executarea a zece ani de detenție, Cristian Cioacă a fost eliberat condiționat în august 2022, găsind un loc de muncă ca șofer la cabinetul avocatei care l-a apărat în procesul penal. Cu toate acestea, fostul polițist nu a achitat niciun ban din sumele stabilite de justiție, motiv pentru care ANAF-ul a demarat procedurile de executare silită pentru a recupera, în primă fază, cei 135.000 de lei reprezentând cheltuielile judiciare.
Nemulțumit de această decizie, bărbatul a intentat un proces împotriva ANAF-ului în data de 18 iunie 2024, contestând executarea silită dispusă de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești – Administrația Financiară Argeș. Dosarul a fost înregistrat la Secția Civilă a Judecătoriei Ploiești, însă până în prezent nu a fost stabilit un prim termen de judecată.
Este important de menționat că, deși a vândut mai multe bunuri care au aparținut fostei sale soții, inclusiv două apartamente, Cristian Cioacă nu a achitat până acum niciuna dintre obligațiile financiare stabilite de instanță în urma condamnării sale.
Cazul Elodia Ghinescu
Dispariția Elodiei Ghinescu în august 2007 a reprezentat un caz extrem de mediatizat și controversat. Avocata din Brașov a dispărut în mod misterios din propria locuință, lăsând în urmă numeroase semne de întrebare. Ancheta care a urmat a scos la iveală detalii tulburătoare, iar după patru ani de căutări fără rezultat, femeia a fost declarată oficial decedată de către instanțele judiciare în noiembrie 2011, deși corpul ei nu a fost niciodată găsit.
Principalul suspect în acest caz a fost chiar soțul Elodiei, Cristian Cioacă, care în cele din urmă a fost găsit vinovat pentru uciderea soției sale și condamnat la o pedeapsă îndelungată cu închisoarea. Eliberarea sa condiționată în august 2023, după aproape un deceniu de detenție, a stârnit din nou interesul public față de acest caz. Îmbrăcat modest și purtând o șapcă cu inscripția “POLICE”, fostul polițist a pășit în libertate cu câțiva ani mai devreme decât era de așteptat, însoțit doar de câteva bagaje modeste.