Cât poate câștiga un șofer de Uber în București, în 2024? Conducătorul auto are un salariu care întrece orice așteptare. O parte din el reprezintă taxele și impozitele către bugetul local.
Ce salariu poți primi ca șofer Uber în capitala României
Uber este în prezent una dintre cele mai utilizate aplicații de călătorie. Serviciul este disponibil și în România din anul 2015. Încă de pe atunci a reprezentat o concurență reală pentru taximetriști. Aceștia au pierdut considerabil teren în fața noilor rivali.
Cei mai mulți oameni preferă să circule cu Uber deoarece este mai ieftin, spre deosebire de un taxi. Nici nu este de mirare, având în vedere că s-au descoperit de-a lungul timpului trucuri prin care șoferii acestui tip de transport solicitau sume de două sau chiar și trei ori mai mari.
Turiștii de peste hotare sau persoanele din provincie sunt cea mai bună ”pradă”, în continuare, pentru taximetriștii care încă apelează la mijloacele ilegale de a-și asigura un venit. Uber, în schimb, a încercat să se impună pe piață ca un transport fidel clienților și s-au constatat mai rar abateri de la regulă.
Unde este disponibil Uber în România
Aplicația se poate accesa în 22 de orașe ale țării, respectiv în: București, Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați, Piteși, Ploiești, Oradea, Brăila, Sibiu, Buzău, Bacău, Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia, Arad, Târgu Mureș, Baia Mare, Târgoviște și Suceava.
Potrivit ultimelor statistici, la nivel național sunt peste 300.000 de persoane care folosesc Uber numai în zone importante precum Capitala, Cluj, Brașov și Timișoara, iar din acest număr, 250.000 sunt doar din București.
Managerul Uber România, Nicoleta Schoroeder, a vorbit într-un interviu pentru emisiunea online ”24 de minute” despre veniturile șoferilor care s-au înscris în aplicație. Ea a subliniat că o relevanță foarte mare o reprezintă numărul de ore pe care aceștia și-l alocă în fiecare zi pentru prestarea serviciului.
De exemplu, un conducător auto care va lua clienți timp de două sau trei ore poate primi la final de lună în jur de 1000 sau 1500 de lei. Partea neplăcută este că șoferii vor fi nevoiți să achite dintr-un astfel de salariu suma de 260 de lei către taxe și impozite.
Salariu mare, taxe și impozite mai mari
Așadar, dacă vei lucra 24 de ore continuu, la final de lună poți depăși și salariul mediu net din România, dar această situație, chiar dacă este mai convenabilă, înseamnă, totodată, că se va majora și suma pe care va trebui să o dai către stat.
Un procent de 80% din valoarea unei curse ajunge către șofer, a mai precizat managerul Uber România, Nicoleta Schoroeder. De altfel, la bugetul local se adună lunar milioane de lei din taxele și impozitele partenerilor Uber.
Reprezentanții companiei au mai explicat că prin Uber se dorește reducerea traficului, mai ales a celui din Capitală, prin posibilitatea de a circula mai multe persoane cu același preț, adică un cost valabil doar unei singure persoane. Acesta reprezintă, de altfel, prețul per kilometru.
Cum devii șofer Uber
Dacă vrei să devii șofer la Uber, condiția principală este să deții carnet de conducere. De asemenea, acesta trebuie să fie valabil, legal și să nu prezinte nicio ștersătură sau modificare, așa cum prevede legislația auto. O altă cerință este să deții un cazier auto curat, un cazier judiciar la fel de curat, iar mașina să nu fie mai veche de 15 ani. Nu în ultimul rând, este obligatorie asigurarea și un cont bancar de entitate juridică.