Ce s-a ales de Ghiță Ciobanul, după ce s-a retras din lumina reflectoarelor. Apel disperat pe internet: „Să rămânem uniți”. Gheorghe Dănulețiu, cunoscut publicului larg drept Ghiță Ciobanul datorită apariției sale memorabile în spoturile publicitare ale unei companii de telefonie, a lansat recent un apel emoționant către toți crescătorii de oi din România.
Într-o postare pe rețelele sociale, ciobanul în vârstă de 39 de ani i-a îndemnat pe colegii săi de breaslă să rămână uniți și să nu cedeze presiunilor de a vinde carnea de miel la prețuri de nimic. Mesajul lui Ghiță vine într-un moment dificil pentru oierit, o activitate cu o lungă tradiție în România, care se confruntă acum cu provocări fără precedent.
Ce s-a ales de Ghiță Ciobanul, după ce s-a retras din lumina reflectoarelor
Prețurile scăzute la carnea de miel amenință să aducă în pragul falimentului numeroși crescători. În aceste condiții, Ghiță Ciobanul, în calitate de președinte al Asociației Profesionale a Ciobanilor, a simțit nevoia să tragă un semnal de alarmă.
“Dragi colegi, să nu uităm că și bunicii noștri au trecut prin vremuri grele, dar au rezistat prin unitate și solidaritate”, a reamintit Ghiță în mesajul său. El i-a îndemnat pe ciobani să nu vândă mieii din câmp sub 18,5 lei/kg, iar pe cei de pe stabulație sub 20 lei/kg, ambele prețuri fiind calculate cu tot cu taxele către stat.
Amenințarea lui Ghiță Ciobanul nu este una în vânt. Dacă apelul său va rămâne fără ecou, iar prețurile vor continua să scadă, ciobanul este hotărât să treacă la fapte. El a avertizat că următorul pas va fi să se adreseze direct Ministerul Agriculturii, cerând plafonarea prețurilor, așa cum actualul ministru s-a angajat în repetate rânduri că o va face pentru a proteja sectorul ovin.
Cu ce se ocupă în prezent
Povestea lui Gheorghe Dănulețiu este una fascinantă, cu urcușuri și coborâșuri, așa cum e și viața de cioban. Celebritatea i-a surâs acum un deceniu, când a devenit eroul neașteptat al unei campanii publicitare de succes. Viața sa s-a schimbat radical, iar bărbatul a simțit pentru prima dată gustul afacerilor. În 2015 a deschis un magazin de brânzeturi în București, care a avut un succes fulminant. Vânzările mergeau strună, însă distanța și naveta obositoare între Capitală și Cluj l-au determinat în cele din urmă să renunțe la această afacere.
În prezent, Ghiță Ciobanul are grijă de o fermă impresionantă de animale, situată între Zalău și Cluj, unde se ocupă de peste 1000 de oi. Acolo își petrece majoritatea timpului, dedicându-se meseriei sale de bază, oieritul. Aparițiile în reclame au devenit rare, Ghiță fiind foarte selectiv în privința rolurilor pe care le acceptă. “Joc doar ce îmi convine”, mărturisește el.
În ciuda celebrității și a succesului în afaceri, Ghiță Ciobanul a rămas în primul rând un om al oilor, profund atașat de valorile și tradițiile acestei meserii. Tocmai de aceea, în aceste vremuri tulburi pentru oierit, vocea sa are o rezonanță aparte.