Connect with us

NEWS

Creează sau crează? Cum este corect

Published

on

Creaza sau creeaza

”Creează sau crează”? Cum este oare corect? Multe persoane au o problemă în general cu aceste cuvinte, pe lângă cea cu ”i-urile” în plus sau în minus. Astfel de situații nu ar mai exista dacă s-ar scrie mai des, s-ar citi mai multe cărți și dacă am fi mai atenți la pronunție.

Cum să…creezi sau crezi o propoziție corectă?

Gramatica Limbii Române este destul de complexă, dar și extrem de importantă. Dacă nu cunoști regulile de scriere și de pronunție îți va fi greu să te descurci în viață. În primul rând, mulți oameni te vor trata în funcție de cât de corect te exprimi.

Totodată, aceleași persoane care te vor critica din cauza scrisului plin de greșeli gramaticale există posibilitatea ca ele să nu cunoască utilizarea verbului ”a crea” la persoana a III-a singular sau la persoana a III-a plural.

creeaza sau creaza

Așadar el, ea/ei, ele ”creează sau crează”? Cum crezi că sună mai bine sau care crezi că este varianta de scriere corectă? Află că întotdeauna vei folosi el, ea/ei, ele creează și niciodată ”crează”. De altfel, ”crează” este un cuvânt inexistent în DEX.

Per total, conjugarea verbului ”a crea” în limba română, la timpul prezent, modul indicativ, s-ar face astfel:

  • Eu creez,
  • Tu creezi,
  • El/ea creează,
  • Noi creăm,
  • Voi creați,
  • Ei/ele creează.

Dacă ai în jurul tău persoane care nu știu cum să conjuge, încă, ”a crea” la persoana a III-a singular sau plural, prezent, indicativ, atrage-le atenția și explică-le ”lecția” actuală pe care ai învățat-o citind toate informațiile menționate.

”Fi sau fii” înțelept? Când folosim ”copii” și când ”copiii”?

Alte probleme des întâlnite în gramatica Limbi Române sunt legate de verbul ”a fi” și de substantivul ”copil” la forma de plural. Cu siguranță ai avut parte de situații în care ai primit mesaje de tipul: ”fi optimist”, ”avea doi fi” ”fi mai bun”,  ”nu mai fii supărat” sau ”nu mai fii stresată” și care te-au deranjat dacă știi regulile corecte de scriere a lor, oricât de încurajator este scopul cu care ți-au fost trimise.

Niciunul dintre exemplele pe care le-am enumerat nu sunt scrise bine. Varianta bună a lor este: ”fii optimist”, ”fii mai bun”, ”avea doi fii, ”nu mai fi supărat” și ”nu mai fi stresat”. Cum să faci diferența dintre ”fii” și ”fi”?

”Fii” vom utiliza de fiecare dată când adresăm cuiva un îndemn, când încercăm să motivăm o persoană, când o avertizăm să fie mai atentă sau când facem referire la copiii unei persoane și-i numim ”fii”. ”Fi” se va folosi numai la modul infinitiv, de exemplu: a fi fericit, a fi harnic, a fi pasionat, sau când îl punem lângă cuvântul ”nu”, de exemplu: nu mai fi nervos, nu mai fi fricos.

Referitor la ”copiii” și ”copii” trebuie în primul rând să sesizați greșeala prin pronunție. Dacă ”i-ul” se prelungește în vorbire, clar va mai fi nevoie de încă unul, iar dacă nu, nu-l mai adăugați. Exemple: ”copiii sunt fericiți” este o propoziție corectă, iar ”copii sunt fericiți” este o propoziție total eronată. Utilizăm ”copii” în contextele: ”copii mai buni decât voi nu am văzut” , ”așa copii…”, ”ei sunt copii deștepți”, ”ei sunt copii pricepuți”, ”ei sunt copii neascultători”.

Advertisement
NEWS4 hours ago

Oana Roman a scos armele împotriva lui Marius Elisei. Vedeta îl dă în judecată pe fostul soț. Care sunt acuzațiile

Bianca Drăgușanu
NEWS11 hours ago

Bianca Drăgușanu, ridicată de poliție. Iubita lui Gabi Bădălău are probleme mari cu legea. Care sunt acuzațiile

Simina Loica-Jador
NEWS13 hours ago

Fosta iubită a lui Jador, dezvăluiri de ultimă oră despre despărțirea artistului de Oana Ciocan: „Așa face el”

Marina Voica
NEWS16 hours ago

Marina Voica și-a pregătit locul de veci. Declarații șocante: „Să veniți la înmormântarea mea. Nu mă tem…”

Monica Anghel și copilul ei-operatie
NEWS18 hours ago

Momente dificile pentru Monica Anghel. Fiul ei are nevoie de o nouă operație, la un an după intervenția medicală de la picior

Gigi Becali a făcut accident auto
NEWS19 hours ago

Gigi Becali, accident rutier chiar în fața bisericii pe care o construiește în Pipera. Cum a fost posibil

Mădălin Ionescu și Cristina Șișcanu
NEWS20 hours ago

Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu s-au simțit umiliți la un restaurant din țară. Cei doi, nemulțumiți de cum a fost tratat fiul lor, Filip

Babasha
NEWS21 hours ago

Cine este și cum arată iubita lui Babasha. Artistul care a cântat cu Coldplay și-a uimit fanii

Alexandra Ungureanu
NEWS22 hours ago

Momente de panică în avion pentru Alexandra Ungureanu. Artista se gândea să-și ia adio

Raluca
NEWS1 day ago

Îți mai aduci aminte de emisiunea „Iartă-mă”? Iată ce s-a ales de prezentatoarea Raluca Moianu: Din ce face bani în prezent

Cristina Șișcanu
NEWS1 day ago

Cristina Șișcanu, criticată din nou de fani. Ce îi lipsește mamei prezentatoarei: „Ești egoistă, mai scoate bani…”

Monica Tatoiu
NEWS1 day ago

Cel mai greu moment din viața Monicăi Tatoiu. A vrut să se sinucidă: „Puterea lui Dumnezeu este imensă”

Oana Lis și Viorel Lis
NEWS1 day ago

Viorel Lis a înșelat-o pe Oana: „A început să strige la mine că sunt nebună”. Cum a fost prins cu minciuna fostul primar al Capitalei

Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu1
NEWS2 days ago

Cristina Șișcanu, acuzată că îl tratează urât pe Mădălin Ionescu: „Săracul! Tace și merge fără să comenteze”

Mădălina Manole
NEWS2 days ago

Cum arată vila din Otopeni în care Mădălina Manole și-a luat viața în urmă cu 14 ani. Imaginile postate sunt emoționante

Ianis și Elena Hagi
NEWS2 days ago

Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Invitații au scos o mulțime de bani din buzunar