”Creează sau crează”? Cum este oare corect? Multe persoane au o problemă în general cu aceste cuvinte, pe lângă cea cu ”i-urile” în plus sau în minus. Astfel de situații nu ar mai exista dacă s-ar scrie mai des, s-ar citi mai multe cărți și dacă am fi mai atenți la pronunție.
Cum să…creezi sau crezi o propoziție corectă?
Gramatica Limbii Române este destul de complexă, dar și extrem de importantă. Dacă nu cunoști regulile de scriere și de pronunție îți va fi greu să te descurci în viață. În primul rând, mulți oameni te vor trata în funcție de cât de corect te exprimi.
Totodată, aceleași persoane care te vor critica din cauza scrisului plin de greșeli gramaticale există posibilitatea ca ele să nu cunoască utilizarea verbului ”a crea” la persoana a III-a singular sau la persoana a III-a plural.
Așadar el, ea/ei, ele ”creează sau crează”? Cum crezi că sună mai bine sau care crezi că este varianta de scriere corectă? Află că întotdeauna vei folosi el, ea/ei, ele creează și niciodată ”crează”. De altfel, ”crează” este un cuvânt inexistent în DEX.
Per total, conjugarea verbului ”a crea” în limba română, la timpul prezent, modul indicativ, s-ar face astfel:
- Eu creez,
- Tu creezi,
- El/ea creează,
- Noi creăm,
- Voi creați,
- Ei/ele creează.
Dacă ai în jurul tău persoane care nu știu cum să conjuge, încă, ”a crea” la persoana a III-a singular sau plural, prezent, indicativ, atrage-le atenția și explică-le ”lecția” actuală pe care ai învățat-o citind toate informațiile menționate.
”Fi sau fii” înțelept? Când folosim ”copii” și când ”copiii”?
Alte probleme des întâlnite în gramatica Limbi Române sunt legate de verbul ”a fi” și de substantivul ”copil” la forma de plural. Cu siguranță ai avut parte de situații în care ai primit mesaje de tipul: ”fi optimist”, ”avea doi fi” ”fi mai bun”, ”nu mai fii supărat” sau ”nu mai fii stresată” și care te-au deranjat dacă știi regulile corecte de scriere a lor, oricât de încurajator este scopul cu care ți-au fost trimise.
Niciunul dintre exemplele pe care le-am enumerat nu sunt scrise bine. Varianta bună a lor este: ”fii optimist”, ”fii mai bun”, ”avea doi fii, ”nu mai fi supărat” și ”nu mai fi stresat”. Cum să faci diferența dintre ”fii” și ”fi”?
”Fii” vom utiliza de fiecare dată când adresăm cuiva un îndemn, când încercăm să motivăm o persoană, când o avertizăm să fie mai atentă sau când facem referire la copiii unei persoane și-i numim ”fii”. ”Fi” se va folosi numai la modul infinitiv, de exemplu: a fi fericit, a fi harnic, a fi pasionat, sau când îl punem lângă cuvântul ”nu”, de exemplu: nu mai fi nervos, nu mai fi fricos.
Referitor la ”copiii” și ”copii” trebuie în primul rând să sesizați greșeala prin pronunție. Dacă ”i-ul” se prelungește în vorbire, clar va mai fi nevoie de încă unul, iar dacă nu, nu-l mai adăugați. Exemple: ”copiii sunt fericiți” este o propoziție corectă, iar ”copii sunt fericiți” este o propoziție total eronată. Utilizăm ”copii” în contextele: ”copii mai buni decât voi nu am văzut” , ”așa copii…”, ”ei sunt copii deștepți”, ”ei sunt copii pricepuți”, ”ei sunt copii neascultători”.