Regretul cu care a murit Nicu Covaci. Liderul trupei Phoenix nu se aștepta la o așa lovitură, după o carieră longevivă, pentru care și-a sacrificat tot timpul, printre care neîntemeierea unei familii, așa cum spunea el.
Cu ce regret s-a stins Nicu Covaci
Liderul și fondatorul trupei Phoenix, născut la Timișoara, a lăsat o durere profundă, prin decesul său, în sufletele celor care l-au cunoscut și care l-au îndrăgit, inclusiv în inimile fanilor. Mulți au crescut pe melodiile solistului care s-a transformat într-o legendă a rock-ului românesc.
Regretul cu care a murit Nicu Covaci
Nicu Covaci a plecat din această lume vineri seara, pe data de 2 august, la vârsta de 77 de ani. Au rămas în urma lui emblematicele melodii ca: ”Andrii Popa”, ”Zori de zi”, ”Strunga”, ”Pasărea calandrinon”, ”Pașa Hassan”, ”Fată verde”, ”Mica țiganiadă”, ”În umbra marelui urs” sau ”Ochii negri, ochi de țigan”.
Puțini sunt cei care cunosct detalii personale despre Nicu Covaci. El a fost singur la părinți. Mama sa, Tamara, era croitoreasă, originară din Basarabia. Tatăl său, un bănățean de lângă granița cu Serbia, a fost deținut politic la Canalul Dunăre – Marea Neagră mai bine de 10 ani.
Nicu Covaci a început de mic copil să ia lecții particulare de pian, acordeon și limbă franceză, germană și engleză. Ulterior, a învățat să cânte la muzicuță și la chitară. A urmat secția germană a școlii primare, secția română a școlii generale, Liceul de Arte Plastice și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.
Marele interpret nu se simțea bine în ultima perioadă. Au intervenit complicații după un tratament postoperatoriu pe care l-a urmat și care nu a mai dat roade în cele din urmă, potrivit spuselor colegilor de trupă. Medicii, de asemenea, erau destul de sceptici cu privire la supraviețuire.
Starea de sănătate a lui Nicu Covaci s-a înrăutățit din luna martie. Atunci a ajuns la Spitalul Județean Timișoara unde a fost operat pe creier după ce i s-a depistat o tumoare. Solistul le spunea medicilor înainte de intervenție că avea fața amorțită și că nu mai vede bine. După o serie de investigații și un RMN s-a descoperit tumoarea și a fost îndepărtată în timpul unei operații grele, de șase ore.
Nicu Covaci, refuzat de UCMR
Nicu Covaci și-a dat ultima suflare cu un regret legat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR). Anul trecut, legenda rock-ului românesc a fost umilit prin refuzul de a fi primit în UCMR. Asta după ce muzicianul a dat examen, fiind notat cu nota 7,60, dar ar fi avut nevoie de nota 8.00 pentru a fi acceptat în această Uniune.
Nicu Covaci a încercat de mai multe ori să intre în rândul artiștilor care fac parte din Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), pentru ca opera să fie protejată și recunoscută. Nu se aștepta să pice examenul și s-a considerat neîndreptățit după ce și-a dedicat întreaga viață doar muzicii. Nu și-a întemeiat o familie.
Au fost mai mulți ani de procese atât cu UCMR, cât și cu Centrul Național al Cinematografiei și cu Electrecord pentru pretinse drepturi de autor de pe urma muncii sale. Mai mulți cântăreți au luat apărarea lui Nicu Covaci. Printre ei s-au numărat: Florentin Milcof, Luisa Zan sau Gheorghe Zamfir. De altfel, președintele UCMR, Dan Dediu, a fost aspru critcat pentru modul cum l-a tratat pe Nicu Covaci.
Ministrul Culturii de la acel moment, Lucian Romașcanu, reacționa, într-un mesaj publicat pe Facebook, spunând că o asemenea organizaţie ar trebui să fie ea cea care invită marile nume să i se alăture, nu să supună umilinţei unui examen oameni care şi-au asigurat, deja, locul în istoria breslei respective. Fostul ministru vorbea și de necesitatea schimbării legii, dar nu s-a mai întâmplat nimic…