Connect with us

NEWS

Cât de periculos este să acoperim alimentele cu folie de aluminiu. Toată lumea trebuie să știe asta

Published

on

Cel puțin o dată fiecare dintre noi am refrigerat alimentele cu folie de aluminiu. Se pare, însă, că această metodă nu este deloc bună pentru sănătatea noastră. Iată de ce nu este bine să folosim folia de aluminiu, mai ales atunci când este vorba despre mâncare.

Folia de aluminiu este un material versatil și utilizat frecvent în bucătărie pentru a acoperi și ambala alimente. Cu toate acestea, specialiștii nu recomandă acoperirea directă a alimentelor cu folie de aluminiu din mai multe motive.

Primul motiv este legat de reacția chimică dintre aluminiu și anumite alimente acide sau sărate. Atunci când alimentele cu un conținut ridicat de aciditate sau săruri sunt în contact direct cu folia de aluminiu, se poate produce o reacție chimică care poate duce la transferul de aluminiu în alimente.

Acest lucru poate fi dăunător pentru sănătate în cazul consumului frecvent sau în cantități mari de aluminiu. Studiile au arătat că expunerea la aluminiu poate fi asociată cu riscul de dezvoltare a unor afecțiuni precum Alzheimer sau boli renale. De aceea, este important să evităm contactul direct între alimente acide sau sărate și folia de aluminiu.

Folia de aluminiu, un pericol pentru sănătate

Un alt motiv este legat de transferul de căldură. Folia de aluminiu este un bun conductor termic, ceea ce înseamnă că poate transfera căldura rapid. Atunci când acoperim alimentele cu folie de aluminiu și le expunem la căldură, aceasta poate duce la creșterea temperaturii în interiorul ambalajului.

Acest lucru poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și poate afecta calitatea și siguranța alimentelor. De exemplu, dacă acoperim un aliment gătit cu folie de aluminiu și îl punem la cuptor pentru a-l reîncălzi, acesta poate deveni prea fierbinte în interior, iar bacteriile pot supraviețui și se pot înmulți în condiții favorabile.

În plus, acoperirea alimentelor cu folie de aluminiu poate împiedica circulația aerului și poate crea o atmosferă închisă, care poate favoriza dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului. De asemenea, poate afecta textura și gustul alimentelor, deoarece umiditatea poate fi blocată și condensată în interiorul ambalajului. Acest lucru poate duce la pierderea prospețimii și la alterarea calității alimentelor.

Scopul principal al foliei de aluminiu este de a proteja alimentele de lumină, oxigen și umezeală, prevenind astfel deteriorarea acestora. Folia de aluminiu este ideală pentru ambalarea alimentelor care nu sunt acide sau sărate și care nu necesită expunerea la căldură.

De exemplu, poate fi folosită pentru a înveli sandwich-uri sau pentru a ambala prăjituri. Este important să menționăm că folia de aluminiu poate fi utilizată în siguranță pentru a acoperi recipiente din sticlă sau ceramice în care sunt depozitate alimente.

Cum se refrigerează corect alimentele

Iată putem refrigera mâncarea în siguranță pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și a asigura păstrarea calității alimentelor:

Folosiți recipiente sigure pentru alimente: Utilizați recipiente de sticlă sau plastic de înaltă calitate, care să fie etanșe și să nu lase aerul sau umezeala să pătrundă în interior. Asigurați-vă că acestea sunt curate și uscate înainte de a le utiliza.

Răciți alimentele înainte de a le pune în frigider: Lăsați mâncarea să se răcească la temperatura camerei timp de aproximativ 30 de minute înainte de a o pune în frigider. Acest lucru ajută la evitarea creșterii temperaturii în interiorul frigiderului și previne dezvoltarea bacteriilor.

Împărțiți mâncarea în porții mai mici: Dacă aveți cantități mari de mâncare, este recomandat să o împărțiți în porții mai mici înainte de a o pune în frigider. Astfel, veți putea răci mai rapid alimentele și veți putea lua doar cantitatea necesară atunci când doriți să le consumați.

Acoperiți alimentele înainte de a le pune în frigider: Pentru a preveni uscarea și transferul de mirosuri neplăcute, acoperiți alimentele cu folie de plastic, capac sau folie de aluminiu înainte de a le pune în frigider. Asigurați-vă că recipientele sunt etanșe și că nu există spații libere în care aerul să poată pătrunde.

Păstrați alimentele în partea de jos a frigiderului: Frigiderul are zone cu temperaturi diferite, iar partea de jos este cea mai rece. Așezați alimentele în recipiente în partea de jos a frigiderului pentru a le menține la o temperatură mai scăzută și pentru a preveni contaminarea încrucișată.

Nu depășiți termenul de valabilitate: Verificați regulat termenul de valabilitate al alimentelor și nu le păstrați în frigider după ce acesta a expirat. Alimentele expirate pot fi periculoase pentru sănătate și pot cauza intoxicații alimentare.

Advertisement
Cabral si Andreea Ibacka
NEWS2 hours ago

Cabral, dezvăluirea care a pus internauții pe jar: „Am venit acasă și am găsit-o pe nevasta mea cu doi bărbați”

Maria Constantin si Marcel Toader (2)
NEWS4 hours ago

Calvarul prin care a trecut Maria Constantin în căsnicia cu Marcel Toader. Ce a descoperit artista după ce s-a măritat cu el: „M-a mințit mult”

Florin Piersic
NEWS5 hours ago

Florin Piersic se pregătește să revină pe scenă. Medicii au făcut marele anunț despre starea de sănătate a marelui actor

Cristina Cioran și Alex Dobrescu (2)
NEWS5 hours ago

Cristina Cioran, prima reacție după ce Alex Dobrescu a anunțat că este însărcinată: „Pentru mine nu mai există”

Radu Mazăre (2)
NEWS6 hours ago

Averea lui Radu Mazăre. Ce afaceri i-au umplut conturile fostului primar din Constanța

Irinel Columbeanu (2)
NEWS7 hours ago

Irinel Columbeanu a dezvăluit discuția avută cu Monica Gabor. Fostul milionar a fost surprins de cuvintele fostei sale soții

Nicoleta Luciu si Zsolt
NEWS9 hours ago

Soțul Nicoletei Luciu a rupt tăcerea. Ce spune Zsolt Csergo despre divorț: „Viața nu este mai liniștită…”

Tavi Clonda
NEWS12 hours ago

Tavi Clonda, schimbare radicală de look. Gabriela Cristea a fost șocată: „Ce ți-ai făcut?”

Roxana Mihalache și Radu Mazăre
NEWS13 hours ago

Cine este și cu ce se ocupă Roxana Mihalache, soția lui Radu Mazăre. Femeia este însărcinată în patru luni

valentina pelinel
NEWS19 hours ago

Valentina Pelinel dă cărțile pe față! Cum se înțelege cu Mihaela Borcea, fosta și prima soție a lui Cristi Borcea

Florin Salam și Fănica-mormant
NEWS20 hours ago

Imagini sfâșietoare de la mormântul Fănicăi, prima soție a lui Florin Salam. Sunt 15 ani de la decesul ei

laura cosoi
NEWS21 hours ago

Anunțul Laurei Cosoi după 9 ani de căsătorie cu Cosmin Curticăpean. Actrița va naște în curând al patrulea copil

nicoleta luciu
NEWS22 hours ago

Cum arată și cu ce se mai ocupă Nicoleta Luciu, după ce a dispărut din spațiul public

Mioara Velicu
NEWS23 hours ago

Mioara Velicu încă primește semne de la soțul decedat în urmă cu 11 ani. Cum îi răspunde artista

Diana Enache și Iuliana Marciuc-relatie
NEWS24 hours ago

Cum se înțelege fiica lui Adrian Enache cu Iuliana Marciuc, partenera tatălui său: ”Realitatea a fost mult mai grea”

Bianca Drăgușanu și Ilinca Vandici (2)
NEWS1 day ago

Ilinca Vandici i-a atras atenția Biancăi Drăgușanu. Ce a deranjat-o pe prezentatoarea de la Kanal D: „Ține-le pentru tine”