Te-ai întrebat vreodată ce se poate întâmpla în corpul tău dacă vei consuma borș imediat după ce te-ai trezit? Nu ai idee despre numeroasele beneficii. Concluziile la care au ajuns oamenii de știință te vor uimi.
Efectele consumului de borș pe stomacul gol
Borșul nu este, ce-i drept, cel mai bun atunci când se află în stare crudă. Are un gust acru și un miros înțepător, dar aflați că în spatele acestor dezavantaje se ascunde un complex de vitamine de care organismul are nevoie.
Borșul crud conține nutrienți ca vitaminele B, C și minerale, considerate aminoacizi esențiali și carbohidrați, totodată, utili pentru asigurarea aportului zilnic de vitamine a corpului. În lipsa acestora, te vei simți slăbit și agitat în același timp.
Sunt medici nutriționiști care recomandă borșul crud, pe stomacul gol, pacienților care vor să piardă în greutate. Asta deoarece alimentul elimină grăsimea corporală și curăță sistemul digestiv, dar mai ales ficatul.
Se recomandă, în general, a bea câte o cană de borș, înainte cu 15 minute de fiecare masă. Regimul se va ține timp de 20 de zile, și apoi vei observa cum vei pierde din greutate ca printr-o minune și fără nici prea mult efort.
Borșul crud combate constipația, previne indigestia, arsurile. Dacă zilnic îl vei bea acasă, la orice masă, vei reuși să reglezi tranzitul intestinal, dar și să stopezi problemelel gastrointestinale. Nu vei mai avea senzația de arsură sau de stomac prea plin.
Borșul, leac pentru mahmureală
Unele persoane tind să bea borș pe stomacul gol după ce în urmă cu o seară au cam exagerat cu consumul de alcool. Cu gândul de a scăpa de starea de mahmureală, consumă o cană cu această băutură, imediat după trezire.
Borșul are și efecte antiinflamatorii, dar și o concentrație ridicată de vitamina B. Îți limpezește mintea și te ajută să fii energic chiar și atunci când ai dormit prea puțin sau deloc.
Află că, dacă te confrunți cu starea de oboseală, o poți combate cu consumul de borș. Te vei revigora imediat și vei avea un plus de energie, inclusiv în perioadele de surmenaj și de suprasolicitare. Înainte de masă, se bea borșul pentru eliminarea oboselii.
În anumite regiuni din țară, borșul se utilizează pentru curățarea veselei, înainte de sărbătorile de iarnă sau înainte de sărbătorile pascale. De asemenea, înainte de intrarea în post, vasele și tacâmurile se clătesc bine în borș, precum un ritual de purificare.
În mediul rural, gospodinele nu prea cumpără borș, deoarece îl prepară acasă. Ele pun într-un vas tărâțe de grâu, făină de porumb, pâine veche, drojdie sau ramuri de vișin, peste care toarnă apă și vor lăsa totul la fermentat timp de două zile.
Lichidul se poate și reproduce. Adică peste tărâțea de greu care va rămâne la fundul vasului poți readăuga igredientele enumerate. Gustul va fi la fel bun, iar vitaminele se vor păstra și îți vor asigura în continuare sănătatea de care organismul tău are nevoie.
Atunci când gătiți ciorbă, aveți grijă să nu turnați prea mult borș deoarece o cantitare prea mare poate îngroșa mâncarea. O cană de 100 de mililitri este ideală. Depinde și de dimensiunea vasului, totodată.