NEWS
Drama din viața lui Nicu Covaci. Mama liderului Pheonix a fost ucisă
Published
1 month agoon
By
Raluca IacobDrama din viața lui Nicu Covaci. Mama liderului Pheonix a fost ucisă. Artistul s-a stins din viață la vârsta de 77 de ani, iar săptămâna aceasta va avea loc înmormântarea, evenimentul fiind privat. Deși este cunoscut pentru cariera sa artistică, puțini știu că viața lui a fost marcată profund de o tragedie imensă. Mama lui, Tamara Stoian, a fost ucisă cu brutalitate, iar acest eveniment a lăsat urme adânci în sufletul artistului.
În 1992, Nicu Covaci a trăit una dintre cele mai dureroase zile ale vieții sale. Mama sa a fost ucisă cu o cruzime de neimaginat de doi indivizi. Aceștia au intrat în locuința femeii, au înjunghiat-o de 25 de ori și, pentru a șterge urmele, au incendiat casa. Această tragedie l-a afectat dur pe liderul Pheonix, care a reușit să vorbească despre cele întâmplate abia în 2017.
Mama lui Nicu Covaci, ucisă
Tamara Stoian, mama lui Nicu Covaci, a fost victima unui atac sângeros ce a avut loc în propria ei casă. Indivizii, Sandor Carol și Ruszi Zoltan, au comis acest act barbar, lăsând în urmă o scenă de coșmar. Femeia, care avea atunci 72 de ani, a fost înjunghiată de 25 de ori, iar ulterior, casa i-a fost incendiată. Pentru șase ani, criminalii au reușit să scape de justiție, fiind prinși și condamnați abia în 1998. Sandor Carol a primit o pedeapsă de 18 ani de închisoare, iar Ruszi Zoltan a fost condamnat la 19 ani.
Tragedia a avut un impact devastator asupra lui Nicu Covaci. Moartea mamei sale în asemenea condiții a fost o povară grea pe care a purtat-o ani de zile. Abia în 2017 a găsit puterea să vorbească public despre această pierdere imensă și despre suferința care l-a însoțit. Într-o declarație emoționantă, artistul a povestit cum a fost avertizat de poliție că el ar fi fost ținta principală a atacului, dar mama sa a plătit prețul suprem. După înmormântare, a decis să incinereze rămășițele mamei sale și să le păstreze într-un vas de argint, în casa sa din Spania.
A fugit din România în timpul comunismului
Nicu Covaci și-a început călătoria muzicală în anii ’60, în Timișoara sa natală. Încă de tânăr, a fost atras de muzica occidentală, ascultând pe ascuns posturi de radio precum Europa Liberă, care difuzau melodii interzise de regimul comunist. Această pasiune l-a determinat să învețe să cânte la chitară și să formeze, împreună cu prietenul său Florin “Moni” Bordeianu, trupa Sfinții, precursorul legendarei formații Phoenix.
Covaci a devenit rapid liderul Phoenix, datorită personalității sale puternice, viziunii artistice unice și talentului său de compozitor și chitarist. Sub conducerea sa, trupa a evoluat de la cover-uri ale unor hituri rock occidentale la un sound original, inspirat din folclorul românesc și miturile dacice. Această fuziune inedită de rock și elemente tradiționale a consacrat Phoenix ca una dintre cele mai inovatoare și influente formații din România.
Cariera lui Nicu Covaci cu Phoenix a fost marcată de numeroase provocări și succese. În anii ’70, trupa a lansat albume de referință precum “Cei ce ne-au dat nume” și “Mugur de fluier”, care au captivat publicul cu mesajele lor criptice și sound-ul experimental. Cu toate acestea, regimul comunist a încercat să cenzureze și să marginalizeze Phoenix, considerând muzica lor o formă de protest și subversiune.
Totul despre cariera muzicală a lui Nicu Covaci
În 1976, Nicu Covaci și membrii Phoenix au luat decizia riscantă de a fugi din România, ascunși într-o boxă de amplificatoare. După un periplu prin mai multe țări europene, s-au stabilit în Germania, unde au continuat să creeze și să concerteze. În exil, Covaci a devenit un simbol al rezistenței împotriva comunismului și un ambasador al culturii românești.
După căderea regimului Ceaușescu, Nicu Covaci s-a întors în România și a relansat Phoenix, bucurându-se de un succes imens în rândul publicului. Trupa a continuat să lanseze albume și să susțină concerte memorabile, devenind un adevărat fenomen cultural. Covaci a rămas liderul incontestabil al Phoenix până la sfârșitul vieții sale.
Nicu Covaci a murit pe 2 august, într-un spital din Timișoara, după ce s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate. Trupul său neînsuflețit va fi depus la Filarmonica Banatul din Timișoara, unde admiratorii săi vor putea să-i aducă un ultim omagiu. În zilele de marți și miercuri, fanii sunt așteptați să își ia rămas bun de la artistul care a marcat muzica românească. În ceea ce privește înmormântarea, aceasta va avea loc în Cimitirul Eroilor din Timișoara, dar ceremonia va fi una privată, destinată doar apropiaților.