Lidia Buble a fost adusă, joi, în fața instanței, la Curtea de Apel București. Dosarul de mită deschis în timpul stării de urgență din 2020 a adus-o pe artistă din nou în centru atenției. Cântăreața a fost chemată să dea declarații în calitate de martor, recunoscând fapta încă de la prima sa audiere ca suspect.
Evenimentul care a dus la implicarea vedetei în acest dosar a avut loc în februarie 2021, când artista a fost oprită de o patrulă de poliție la ieșirea dintr-o benzinărie în timpul nopții. Potrivit relatărilor, în acel moment, ea se afla la volan și vorbea la telefon cu o cunoștință, fără a avea asupra sa documentele necesare pentru control, inclusiv declarația pe proprie răspundere, impusă de restricțiile pandemice în vigoare.
În cadrul dosarului, au fost implicați și polițiștii mituiți, dar și alte persoane, și trimiși în judecată împreună cu Lidia Buble. Artista a ales să nu ofere declarații publice cu privire la acest caz în ziua audierii sale la Curtea de Apel.
Lidia Buble a dat mită polițiștilor
În anul 2021, fosta iubită a lui Răzvan Simion a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT într-un dosar complex, în care este acuzată că ar fi oferit mită unor agenți de poliție care intenționau să o testeze cu aparatul etilotest. Alături de aceasta, au fost implicați și polițiștii Marius Constantin Miulescu și Elena Daniela Reznicsek, precum și Laurențiu Cristian Ciupercă și Dragoș Ștefan Presură.
Ancheta pe numele Lidiei Buble ar fi început în perioada stării de urgență din 2020, în contextul pandemiei de coronavirus. Incidentul care a condus la implicarea artistei a avut loc atunci când se întorcea acasă, fiind oprită de un echipaj al Brigăzii Rutiere a Capitalei. Cei doi agenți de poliție, Marius Constantin Miulescu și Elena Daniela Reznicsek, i-ar fi cerut vedetei să sufle în aparatul etilotest, iar aceasta, aflându-se la telefon cu un prieten, ar fi primit sfatul de a nu sufla și de a încerca să le ofere bani polițiștilor.
Procurorii DIICOT au deschis un dosar de corupție pentru fapte de instigare, dare și luare de mită, după ce cântăreața ar fi încercat să le ofere agenților între 300 de lei și 200 de euro pentru a evita testarea cu aparatul etilotest și sancționarea contravențională pentru lipsa declarației pe proprie răspundere necesară în contextul restricțiilor impuse de pandemie.
Artista, condamnată la închisoare
Comunicatul emis de DIICOT a subliniat că suma de bani primită de către inculpați cu titlu de mită ar fi fost remisă de către Lidia Buble cu scopul de a evita testarea cu aparatul etilotest și sancționarea contravențională pentru lipsa documentelor necesare deplasării pe timp de noapte în perioada stării de alertă.
În anul 2023, femeia a fost condamnată definitiv de judecătorii Curții de Apel la un an de închisoare cu suspendare. Magistrații au respins ca nefondat apelul depus de procurori, fiind menținută pedeapsa decisă de Tribunalul Bucureşti în noiembrie 2022.
Artista a primit un an închisoare pentru dare de mită, însă magistraţii au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, stabilind un termen de încercare pe o durată de 2 ani.
În această perioadă, Lidia Buble trebuie să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii la Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie Socială Sector 1 Bucureşti, pe o perioadă de 90 de zile.