Connect with us

NEWS

Mai mulți bani în buzunarele românilor. Pensiile care se vor dubla după recalcularea din toamnă

Published

on

Pensii, recalculare pensii

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a anunțat că va avea loc o majorare semnificativă a pensiei minime, cu 700 de lei, astfel încât cei care au avut un salariu minim pe economie și au contribuit la sistemul de pensii timp de 35 de ani vor beneficia de o creștere de peste 80%.

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a venit cu clarificări suplimentare cu privire la modul în care se va realiza această majorare de 700 de lei la pensia minimă. El a subliniat necesitatea diferențierii între cei care au muncit doar 15 ani și cei care au avut o carieră de 35 de ani, propunând o reparație pentru aceia care au contribuit integral la sistemul de pensii și o încurajare pentru cei care sunt în activitate să continue să lucreze cât mai mult.

Pensiile care se vor dubla

Conform lui Budăi, această diferențiere se va face prin intermediul unui sistem de punctaj care să evalueze stagiul de cotizare al fiecărui individ. Acest sistem va atribui puncte progresiv în funcție de vechimea în câmpul muncii, cu un accent special pe cei care au un stagiu complet de cotizare de 35 de ani sau chiar mai mult. Mai precis, se va acorda un punctaj gradual, crescând de la 0,5 puncte pentru fiecare an de la 25 la 30 de ani, 0,75 puncte între 30 și 35 de ani, și un punct pentru fiecare an după 35 de ani de cotizare.

Pentru a oferi transparență și claritate, românii vor putea afla suma exactă a pensiei pe care o vor primi în toamnă prin intermediul unui document oficial, decizia de pensionare. Acest document va prezenta detaliat totalul de puncte acumulate, valoarea punctului de referință și stagiul de cotizare al fiecărui individ.

Citește și:

Pensiile care vor îngheța în urma recalculării. Acești români nu vor primi niciun ban în plus în septembrie 2024

Creșterile pensiilor vor varia între 1 și 100%, iar decizia de pensionare va fi emisă pentru fiecare pensionar până la data de 1 septembrie 2024, când noile pensii recalculate vor intra în vigoare.

Care este cea mai mare pensie din România

În luna februarie, conform datelor furnizate de Casa Naţională de Pensii din România, pensia medie a fost de 2.290 de lei, echivalentul a aproximativ 450 de euro. Totuși, în țara noastră există și pensii cu sume considerabile, care depășesc cu mult această medie.

Pensii, recalculare pensii

Cea mai impresionantă pensie din România în prezent ajunge la suma brută de 108.627 de lei. Cu toate acestea, conform legislației, pentru sumele care depășesc 2.000 de lei se aplică un impozit de 10%. Astfel, după deducerea acestor 2.000 de lei, pensia impozabilă se ridică la 106.627 de lei, ceea ce rezultă într-o pensie netă de 95.965 de lei pe lună, adică aproximativ 19.193 de euro. Această pensie aparte este deținută de un fost bancher și se bazează strict pe contribuțiile acestuia.

Următoarea ca mărime în topul pensiilor din România este una de 81.299 de lei brut, care, după aplicarea impozitului și deducerea sumei neimpozabile, rezultă într-o pensie netă de 71.370 de lei, adică aproximativ 14.274 de euro. A treia pensie ca valoare brută atinge 78.526 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 68.874 de lei net, echivalentul a aproximativ 13.800 de euro lunar.

În clasamentul celor mai mari pensii din România se mai regăsesc sume brute de 73.450 de lei și 68.703 lei. Pensia netă corespunzătoare acestora se situează, respectiv, la 64.305 lei (aproximativ 12.860 de euro) și 60.000 de lei (aproximativ 12.000 de euro). Prin urmare, primele cinci pensii ca valoare netă din țară variază între 19.193 de euro și 12.000 de euro, toate fiind calculate pe baza contribuțiilor efectuate de beneficiari.

Advertisement
Oana Roman și Catinca Roman
NEWS20 hours ago

Oana și Catinca Roman, din nou în război: „Comentăm de pe margine, dar nu ne-am implicat cu nimic”

Stela Popescu
NEWS21 hours ago

Actorul celebru care a turnat-o pe Stela Popescu la Securitate: „Era prea emancipată”

Daniela Gyorfi și George Tal
NEWS22 hours ago

Cu ce vedetă din România ar fi fost înșelată Daniela Gyorfi. Vedeta a spus tot adevărul despre soțul ei

Mihai și Mikaela Albu
NEWS23 hours ago

Mihai Albu, supărat că se întâlnește rar cu fiica Mikaela. Care este motivul distanței dintre cei doi: „Nu ne-am văzut de trei sau patru săptămâni”

Gabriela Cristea
NEWS24 hours ago

Cum face față Gabriela Cristea comentariilor negative. Tavi Clonda a dat-o de gol: „A deranjat-o faza în care s-a scris că a băut în timpul emisiunii”

Horscop, zodii
SPECIAL1 day ago

Care sunt cele mai false zodii din horoscop. În cine nu trebuie să ai încredere niciodată

NEWS1 day ago

Val de căldură în acest weekend. Când revin ploile și frigul în România. Anunțul ANM

NEWS1 day ago

Detalii mai puțin știute despre Cătălin Botezatu. Ce s-a întâmplat cu prima iubire a celebrului designer. Avea doar 30 de ani

marina voica
NEWS1 day ago

De ce nu are copii Marina Voica. Artista în vârstă de 87 de ani nu regretă

Oana Lis
NEWS1 day ago

Oana Lis, cu fața umflată de plâns pe rețelele de socializare. Drama prin care trece vedeta: „Plângă, cazi puțin, viața este o luptă”

Delia
NEWS1 day ago

Delia, umilită pe internet fiindcă s-a postat nemachiată. Internauții au explodat: „Muma pădurii”

Oana Roman
NEWS2 days ago

Oana Roman, criticată aspru fiindcă a renunțat la doliu. Cum a răspuns comentariilor: „Atâta primitivism și răutate ca la noi, nu există”

Zodiac, horoscop
NEWS2 days ago

Zodiile care sunt cel mai greu de părăsit. Nativii care nu pot renunța ușor la fosta iubire

Horia Brenciu și Rita Mureșan
NEWS2 days ago

Povestea de dragoste dintre Horia Brenciu și Rita Mureșan. Care este, de fapt, adevărul: „Am avut o relație frumoasă”

Petrică Mîțu Stoian
NEWS2 days ago

Sora lui Petrică Mîțu Stoian continuă să lupte pentru a-i face dreptate artistului. Femeia nu acceptă daune morale de la clinica pe care o consideră vinovată de moartea bărbatului: „Ce să fac cu banii?”

Alex Velea și Andreea Bănică
NEWS2 days ago

De ce nu își mai vorbesc Andreea Bănică și Alex Velea. Artista i-a fost nașă cântărețului la prima căsnicie. Totul a pornit de la bani