Cunoașterea Limbii Românie este foarte importantă. Este bine să știm mai ales gramatica, deoarece ne va ajuta în multe momente cheie din viață, precum un examen la o facultate la care vrem să aplicăm, scrierea unei cereri către o instituție, personalitate sau întocmirea unor documente de interes.
Cum se scrie corect nicio sau nici o?
De mici suntem învățați cum să scriem, dar pe parcurs apar atât de multe informații cu privire la acest aspect, încât uneori ne pierdem ”pe drum”. Nu ar trebui, însă, dacă nu încetăm să studiem intens, să scriem, să citim și să ne informă de fiecare dată din surse sigure.
Una dintre dilemele gramaticii Limbii Române este cea legată de nicio sau nici o. Voi cum ați scrie și cum ați putea să explicația opțiunea? Este oare cea corectă? Iată ce ”spune” Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM3).
Ei bine, aflați că forma acceptată de DOOM3 este „nicio”. Forma ”nici o” esste incorectă, așadar nu o mai folosiți niciodată, căci veți arăta că nu stăpâniți bine Limba Română, una dintr materiile cele mai importante de la școală.
Exemple de propoziții în care puteți utiliza ”nicio” pot fi: ”Nicio literă nu este corectă din ceea ce ai scris”/ ”Nicio persoană nu va îndrăzni să-ți ceară tema la Limba Română”/”Nicio prietenă de-ale tale nu este sinceră cu tine”/ ”Nicio secundă nu vei pierde dacă te vei îmbrăca mai rapid pentru școală”/”Nicio teamă nu este reală, ci doar imaginară”/”Nicio variantă nu este corectă”/”Nu ai nicio șansă de a merge mai departe”/”Nicio propoziție nu era corectă din ceea ce ai notat”.
Dacă vei reține aceste propoziții, fii sigur că nu vei mai greș de acum încolo. Ba chiar îi poți corecta pe cei pe care îi observi că nu se exprimă corect. Le poți oferi și explicații amănunțite.
Niciun sau nici un?
Acum că am lămurit problema cu ”nicio” și ”nici o”, apare și întrebarea dacă ”niciun” se scrie întotdeauna legat sau separată, adică și ”nici un”? Soluția este tot DOOM3, iar lucrurile stau mai diferit și trebuie să studiezi în prealabil gramatica.
Când este vorba despre un adjectiv pronominal negativ, se scrie ”niciun”. Exemplu: ”Nu au găsit niciun detaliu care să le atragă atenția”. Dacă vom utiliza o exprimare de tipul ”nu au găst nici un minor, nici un adult responsabil”, atunci scriem separat, iar explicația este că adverbul ”nici” se leagă de un articol nehotărât ”un”.
Totodată, dacă este vorba despre un pronume negativ, ”n-a venit niciunul”, atunci din nou scriem legat. Vom scrie dezlegat și în contextul unui adverb ”nici”, alăturat de numeralul o/două. Un exemplu în acest sens este: ”Nu are nici o carte, nici două, are douăzeci de cărți”.
Pentru a vă lămuri mai bine, dacă nu ați înțeles, este bine să vă consultați cu un profesor de Limba Română și să verificați periodic site-ul Academiei Române, unde veți da peste cele mai noi actualizări ale dicționarelor Limbii Române și care vă vor fi de mare ajutor la orele de la școală sau de la liceu. Nu în ultimul rând, sunt de mare ajutor și pentru studenți.