Connect with us

NEWS

Nicio sau nici o? Cum este corect

Published

on

Nicio sau Nici o cum este corect

Cunoașterea Limbii Românie este foarte importantă. Este bine să știm mai ales gramatica, deoarece ne va ajuta în multe momente cheie din viață, precum un examen la o facultate la care vrem să aplicăm, scrierea unei cereri către o instituție, personalitate sau întocmirea unor documente de interes.

Cum se scrie corect nicio sau nici o?

De mici suntem învățați cum să scriem, dar pe parcurs apar atât de multe informații cu privire la acest aspect, încât uneori ne pierdem ”pe drum”. Nu ar trebui, însă, dacă nu încetăm să studiem intens, să scriem, să citim și să ne informă de fiecare dată din surse sigure.

Una dintre dilemele gramaticii Limbii Române este cea legată de nicio sau nici o. Voi cum ați scrie și cum ați putea să explicația opțiunea? Este oare cea corectă? Iată ce ”spune” Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM3).

Ei bine, aflați că forma acceptată de DOOM3 este „nicio”.  Forma ”nici o” esste incorectă, așadar nu o mai folosiți niciodată, căci veți arăta că nu stăpâniți bine Limba Română, una dintr materiile cele mai importante de la școală.

Exemple de propoziții în care puteți utiliza ”nicio” pot fi: ”Nicio literă nu este corectă din ceea ce ai scris”/ ”Nicio persoană nu va îndrăzni să-ți ceară tema la Limba Română”/”Nicio prietenă de-ale tale nu este sinceră cu tine”/ ”Nicio secundă nu vei pierde dacă te vei îmbrăca mai rapid pentru școală”/”Nicio teamă nu este reală, ci doar imaginară”/”Nicio variantă nu este corectă”/”Nu ai nicio șansă de a merge mai departe”/”Nicio propoziție nu era corectă din ceea ce ai notat”.

Dacă vei reține aceste propoziții, fii sigur că nu vei mai greș de acum încolo. Ba chiar îi poți corecta pe cei pe care îi observi că nu se exprimă corect. Le poți oferi și explicații amănunțite.

Niciun sau nici un?

Acum că am lămurit problema cu ”nicio” și ”nici o”, apare și întrebarea dacă ”niciun” se scrie întotdeauna legat sau separată, adică și ”nici un”? Soluția este tot DOOM3, iar lucrurile stau mai diferit și trebuie să studiezi în prealabil gramatica.

Nicio sau Nici o cum este corect

Când este vorba despre un adjectiv pronominal negativ, se scrie ”niciun”. Exemplu: ”Nu au găsit niciun detaliu care să le atragă atenția”. Dacă vom utiliza o exprimare de tipul ”nu au găst nici un minor, nici un adult responsabil”, atunci scriem separat, iar explicația este că adverbul ”nici” se leagă de un articol nehotărât ”un”.

Totodată, dacă este vorba despre un pronume negativ, ”n-a venit niciunul”, atunci din nou scriem legat. Vom scrie dezlegat și în contextul unui adverb ”nici”, alăturat de numeralul o/două. Un exemplu în acest sens este: ”Nu are nici o carte, nici două, are douăzeci de cărți”.

Pentru a vă lămuri mai bine, dacă nu ați înțeles, este bine să vă consultați cu un profesor de Limba Română și să verificați periodic site-ul Academiei Române, unde veți da peste cele mai noi actualizări ale dicționarelor Limbii Române și care vă vor fi de mare ajutor la orele de la școală sau de la liceu. Nu în ultimul rând, sunt de mare ajutor și pentru studenți.

Advertisement
NEWS4 hours ago

Oana Roman a scos armele împotriva lui Marius Elisei. Vedeta îl dă în judecată pe fostul soț. Care sunt acuzațiile

Bianca Drăgușanu
NEWS11 hours ago

Bianca Drăgușanu, ridicată de poliție. Iubita lui Gabi Bădălău are probleme mari cu legea. Care sunt acuzațiile

Simina Loica-Jador
NEWS12 hours ago

Fosta iubită a lui Jador, dezvăluiri de ultimă oră despre despărțirea artistului de Oana Ciocan: „Așa face el”

Marina Voica
NEWS16 hours ago

Marina Voica și-a pregătit locul de veci. Declarații șocante: „Să veniți la înmormântarea mea. Nu mă tem…”

Monica Anghel și copilul ei-operatie
NEWS17 hours ago

Momente dificile pentru Monica Anghel. Fiul ei are nevoie de o nouă operație, la un an după intervenția medicală de la picior

Gigi Becali a făcut accident auto
NEWS19 hours ago

Gigi Becali, accident rutier chiar în fața bisericii pe care o construiește în Pipera. Cum a fost posibil

Mădălin Ionescu și Cristina Șișcanu
NEWS20 hours ago

Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu s-au simțit umiliți la un restaurant din țară. Cei doi, nemulțumiți de cum a fost tratat fiul lor, Filip

Babasha
NEWS21 hours ago

Cine este și cum arată iubita lui Babasha. Artistul care a cântat cu Coldplay și-a uimit fanii

Alexandra Ungureanu
NEWS22 hours ago

Momente de panică în avion pentru Alexandra Ungureanu. Artista se gândea să-și ia adio

Raluca
NEWS1 day ago

Îți mai aduci aminte de emisiunea „Iartă-mă”? Iată ce s-a ales de prezentatoarea Raluca Moianu: Din ce face bani în prezent

Cristina Șișcanu
NEWS1 day ago

Cristina Șișcanu, criticată din nou de fani. Ce îi lipsește mamei prezentatoarei: „Ești egoistă, mai scoate bani…”

Monica Tatoiu
NEWS1 day ago

Cel mai greu moment din viața Monicăi Tatoiu. A vrut să se sinucidă: „Puterea lui Dumnezeu este imensă”

Oana Lis și Viorel Lis
NEWS1 day ago

Viorel Lis a înșelat-o pe Oana: „A început să strige la mine că sunt nebună”. Cum a fost prins cu minciuna fostul primar al Capitalei

Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu1
NEWS2 days ago

Cristina Șișcanu, acuzată că îl tratează urât pe Mădălin Ionescu: „Săracul! Tace și merge fără să comenteze”

Mădălina Manole
NEWS2 days ago

Cum arată vila din Otopeni în care Mădălina Manole și-a luat viața în urmă cu 14 ani. Imaginile postate sunt emoționante

Ianis și Elena Hagi
NEWS2 days ago

Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Invitații au scos o mulțime de bani din buzunar