Connect with us

NEWS

Stimulent nou-născut. Când și cum se acordă

Published

on

Pentru a încuraja creșterea natalității, primăriile din mai multe orașe din România au implementat un program prin care oferă bani sub forma unui stimulent pentru nou-născut. Acești bani sunt acordați o singură dată, pentru fiecare copil, indiferent dacă este vorba de o naștere singulară sau de nașteri gemelare, de tripleți sau multiple. Pentru a beneficia de acest ajutor financiar, părinții trebuie să depună o cerere și să prezinte anumite documente doveditoare.

Inițiativa de a oferi acești bani a fost luată în 2017 de către Consiliul General al Municipiului București, iar acordarea lor este gestionată de către Direcția Generală de Asistență Socială (DGAS) a Municipiului București și de către Direcțiile de Asistență Socială din celelalte județe ale țării. În București, valoarea stimulentului pentru nou-născut este de 2.500 de lei, însă aceasta poate varia în funcție de orașul în care se solicită ajutorul.

Stimulent nou născut 2024: Câți bani primesc proaspeții părinți de la stat

Pentru a putea beneficia de acest stimulent în București, părinții trebuie să îndeplinească anumite condiții. Cel puțin unul dintre părinți trebuie să aibă domiciliul stabil sau viza de reședință în municipiu cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii pentru primirea stimulentului financiar.

De asemenea, nașterea trebuie să fie înregistrată într-o maternitate din cadrul unităților sanitare, publice sau private, cu paturi, de la nivelul municipiului. Termenul de depunere a dosarului este de o lună de la data nașterii copilului.

Este important de menționat că cererea de acordare a acestui ajutor financiar nu va fi aprobată dacă solicitantul are datorii neeșalonate la bugetul local. Astfel, în momentul depunerii dosarului, este necesar ca părinții să nu aibă datorii la Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale (DGITL). Este important de menționat că DGITL nu trebuie confundată cu ANAF.

Pentru a obține stimulentul pentru nou-născut în anul 2023, părinții trebuie să depună o cerere și să prezinte o serie de acte doveditoare. Aceste acte pot fi depuse atât fizic, cât și online.

Care sunt actele necesare

Printre actele necesare se numără o declarație în care se confirmă îndeplinirea condițiilor cumulative, o cerere tipizată, o declarație de consimțământ completată de părintele care nu va primi stimulentul, certificatul de naștere al copilului, biletul de ieșire din spital al nou-născutului sau certificatul medical constatator al nașterii, actele de identitate ale părinților, extrasul de cont pentru efectuarea viramentului bancar și certificatul de atestare fiscală emis de DGITL.

În sectoarele 1, 3, 5 și 6 din București, DGASMB poate verifica situația privind datoriile la bugetul local, astfel încât nu este necesară prezentarea certificatului de atestare fiscală. Pentru a asigura că dosarul este acceptat, este esențial ca toate actele doveditoare să fie complete și să fie prezentate în formatul solicitat.

Stimulentul pentru nou-născut nu trebuie confundat cu stimulentul de inserție. Stimulentul de inserție este un ajutor financiar lunar acordat familiilor cu venituri reduse pentru susținerea cheltuielilor cu creșterea și îngrijirea copilului în primii doi ani de viață.

Acesta este acordat de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) și se acordă în funcție de veniturile nete ale familiei. Pentru a beneficia de stimulentul de inserție, părinții trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate, cum ar fi să aibă domiciliul în România, să aibă un venit net pe membru de familie sub limita stabilită de ANPIS și să nu beneficieze de alte ajutoare sociale similare.

Valoarea stimulentului de inserție variază în funcție de numărul membrilor de familie și de venitul net pe membru de familie. Pentru a afla mai multe detalii despre acest ajutor, este recomandat să contactați ANPIS sau să consultați site-ul lor oficial.

Advertisement
NEWS3 hours ago

Oana Roman a scos armele împotriva lui Marius Elisei. Vedeta îl dă în judecată pe fostul soț. Care sunt acuzațiile

Bianca Drăgușanu
NEWS10 hours ago

Bianca Drăgușanu, ridicată de poliție. Iubita lui Gabi Bădălău are probleme mari cu legea. Care sunt acuzațiile

Simina Loica-Jador
NEWS11 hours ago

Fosta iubită a lui Jador, dezvăluiri de ultimă oră despre despărțirea artistului de Oana Ciocan: „Așa face el”

Marina Voica
NEWS15 hours ago

Marina Voica și-a pregătit locul de veci. Declarații șocante: „Să veniți la înmormântarea mea. Nu mă tem…”

Monica Anghel și copilul ei-operatie
NEWS17 hours ago

Momente dificile pentru Monica Anghel. Fiul ei are nevoie de o nouă operație, la un an după intervenția medicală de la picior

Gigi Becali a făcut accident auto
NEWS18 hours ago

Gigi Becali, accident rutier chiar în fața bisericii pe care o construiește în Pipera. Cum a fost posibil

Mădălin Ionescu și Cristina Șișcanu
NEWS19 hours ago

Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu s-au simțit umiliți la un restaurant din țară. Cei doi, nemulțumiți de cum a fost tratat fiul lor, Filip

Babasha
NEWS20 hours ago

Cine este și cum arată iubita lui Babasha. Artistul care a cântat cu Coldplay și-a uimit fanii

Alexandra Ungureanu
NEWS21 hours ago

Momente de panică în avion pentru Alexandra Ungureanu. Artista se gândea să-și ia adio

Raluca
NEWS1 day ago

Îți mai aduci aminte de emisiunea „Iartă-mă”? Iată ce s-a ales de prezentatoarea Raluca Moianu: Din ce face bani în prezent

Cristina Șișcanu
NEWS1 day ago

Cristina Șișcanu, criticată din nou de fani. Ce îi lipsește mamei prezentatoarei: „Ești egoistă, mai scoate bani…”

Monica Tatoiu
NEWS1 day ago

Cel mai greu moment din viața Monicăi Tatoiu. A vrut să se sinucidă: „Puterea lui Dumnezeu este imensă”

Oana Lis și Viorel Lis
NEWS1 day ago

Viorel Lis a înșelat-o pe Oana: „A început să strige la mine că sunt nebună”. Cum a fost prins cu minciuna fostul primar al Capitalei

Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu1
NEWS1 day ago

Cristina Șișcanu, acuzată că îl tratează urât pe Mădălin Ionescu: „Săracul! Tace și merge fără să comenteze”

Mădălina Manole
NEWS2 days ago

Cum arată vila din Otopeni în care Mădălina Manole și-a luat viața în urmă cu 14 ani. Imaginile postate sunt emoționante

Ianis și Elena Hagi
NEWS2 days ago

Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Invitații au scos o mulțime de bani din buzunar