Ce se întâmplă cu românii care nu au muncit niciodată în viața lor și urmează să iasă la pensie? Foarte multe persoane cred că nu pot beneficia de niciun venit la bătrânețe dacă nu au cotizat la sistemul de pensii sau dacă nu și-au cumpărat vechime. Lucrurile nu stau, însă, așa.
Ce pensie pot primi românii care nu au muncit niciodată
Ultimele statistici, centralizate în anul anterior de către Casa Națională de Pensii, arată că în România sunt peste patru milioane de cetățeni care beneficiază de pensii, mai exact un număr de 4.765.843, iar pensia medie a acestora a fost de 1969 de lei.
Din totalul de 4.765.843, un număr de 662.658 aveau experiență în agricultură, pensia lor medie fiind de 563 de lei. Totodată, datele mai arată și că 3.819.008 de persoane au ieșit la pensie la limita de vârstă, iar din acestea, 2.194.0634 erau femei. În același timp, pensia medie era de 2.195 de lei.
Conform legislației, femeile din România pot ieși mai devreme la pensie decât bărbații. Vârsta standard de pensionare pentru ele este de 62 de ani, dar până în 2030 se va majora treptat la 63 de ani. Bărbații, în schimb, au ca vârstă standard de pensionare 65 de ani.
2024, ultimul an în care se mai poate cumpăra vechime în muncă
Tot legislația prevede și ca să poți beneficia de pensie trebuie să ai cotizați minim 15 ani ani. Dacă nu ai atins acest prag poți cumpăra vechime. Însă, și în acest caz există o regulă. Guvernul a stabilit în august 2023 că anul 2024 va fi ultimul în care se va mai putea face acest lucru.
Până pe data de 31 decembrie 2024, se mai pot achiziționa 6 ani de vechime, iar persoanele care aleg să procedeze astfel vor încheia un contract cu Casa Teritorială de Pensii. Cât despre suma pe care vor trebui să o scoată din portofel, aceasta este de 59.400 de lei pentru o asigurare retroactivă.
Românii care nu au apucat să contribuie la bugetul de stat prin muncă sau prin cumpărarea de vechime, încât să poată primi o pensie, pot fi ajutorați de stat. Nu este vorba despre o sumă foarte mare, dar una care să permită cât de cât acoperirea nevoilor.
Pensie minimă garantată pentru românii care nu au contribuit la sistemul de pensii
Venitul este o indemnizație socială, cunoscută și ca pensia minimă garantată de stat. Aceasta este de 1125 de lei, iar dacă nu o primiți încă, trebuie să vă adresați Casei Teritoriale de Pensii, pentru a afla toate actele necesare și condițiile pe care trebuie să le îndepliniți.
Totodată, puteți lua legătură cu instituția și dacă accesați site-ul oficial, de unde poți afla și momentul exact când ieșiți la pensie. Reamintim că de la 1 ianuarie, aproape 5 milioane de români au încasat pensii mai mari cu un procent de 13%, raportat la rata inflației din anul precedent.
În luna septembrie va avea loc o nouă crește a pensiilor, după ce se va efectua o recalculare a lor. Majorarea din toamnă va ține cont de intervalul de contributivitate la sistemul de pensii, respectiv la bugetul național și vor fi vizați cetățenii cu ani rămași în muncă peste 25 de ani.