Connect with us

ECONOMIC

Noua majorare a pensiilor nu este pentru toată lumea. Cine poate beneficia de mărire în 2024

Published

on

pensie pensii

Cum are loc majorarea pensiilor în 2024? Autoritățile pregătesc o nouă mărire, indirectă, vizată fiind o anumită categorie de români, care poate beneficia și de scutirea impozitului pe venit.

O nouă majorare, indirectă, de pensii. Ce categorie de români sunt vizați

Subiectul pensiilor este unul important pentru demnitari în anul 2024, în contextul alegerilor care bat la ușă. Se discută despre o nouă majorare, după ce la începutul lunii ianuarie, circa cinci milioane de români au încasat venituri cu 13% mai mult, în raport cu rata inflației din anul anterior.

Ce fel de mărire indirectă dezbat acum guvernanții? În spațiul public se speculează faptul că aceștia vor să crească plafonul de la care se impozitează pensiile, adică să se aplice pensiilor care încep de la 3000 de lei și nu de la 2000 de lei.

În momentul de față, pensiile sub 2000 de lei nu sunt impozitate. În rest, se percepe un procent de 10% remunerațiilor mai mari de suma menționată. Ministerul Muncii a explicat într-un comunicat de presă că, în prezent, o persoană care primește pensie de 2800 de lei, de exemplu, achită către stat 80 de lei. Asta în timp ce un individ cu un venit de 4.000 de lei este impozitat cu 200 de lei.

pensie

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a transmis marți, într-o declarație de presă, că propunerea creșterii până la 3.000 de lei a pragului de pensii contributive, care nu va fi impozitat, se are în vedere, dar trebuie știut un impact bugetar.

Adrian Câciu spune că ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, trebuie să detalieze impactul asupra bugetului național. Același lucru l-a solicitat și premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern, de la finalul lunii ianuarie.

Câți români au pensii care depășeșc suma de 3000 de lei

În țară, conform unor calcule realizate în 2023, dintr-un total de 4.767.000 de pensionari, doar 745.501 primesc în fiecare lună venituri mai mari de 3.000 de lei. Din totalul de peste 700.000, 436.120 au pensii cuprinse între 3001 și 4000 de lei. Totodată, 159.993 români au primit între 4001 și 5000 de lei, iar 149.391 de pensionai reușesc să depășească pragul de 5000 de lei. Din această ultimă categorie fac parte cei cu pensii speciale.

Conform unor calcule realizate de adevărul.ro, dacă s-ar impozita pensiile de peste 3000 de lei, statul român ar avea de pierdut 100 de lei din impozit. Acești bani, în schimb, i-ar rămâne pensionarului, în mod indirect.

În ianuarie, peste 230.000 de persoane au încasat pensii mai mari de 1000 de euro, adică mai mult de 5000 de lei. Statisticile mai arată și că, la nivel național, sunt peste 1140.000 de persoane care primesc indemnizație socială pentru pensionari, care este în medie de 417 lei lunar.

Recalculare și o nouă majorare de pensii în toamnă

În toamnă, mai exact în luna septembrie, va avea loc recalcularea pensiilor, moment în care se va face o nouă creștere. Aceasta va fi pe categorii, adică se vor lua în calcul anii rămași în muncă peste 25 de ani și perioada de contributivitate a beneficiarului la stat.

Românii sunt printre cetățenii din Uniunea Europeană cu cele mai mici venituri, inclusiv pensii. Doar bulgarii sunt pe un loc secund din acest punct de vedere, comparativ cu noi. Țări precum Germania, Franța, Danemarca, Italia sau Spania, Anglia, își plătesc pensionarii și salariații cu venituri peste 1000 de euro, minime pe economie.

Advertisement
Cabral si Andreea Ibacka
NEWS1 hour ago

Cabral, dezvăluirea care a pus internauții pe jar: „Am venit acasă și am găsit-o pe nevasta mea cu doi bărbați”

Maria Constantin si Marcel Toader (2)
NEWS3 hours ago

Calvarul prin care a trecut Maria Constantin în căsnicia cu Marcel Toader. Ce a descoperit artista după ce s-a măritat cu el: „M-a mințit mult”

Florin Piersic
NEWS4 hours ago

Florin Piersic se pregătește să revină pe scenă. Medicii au făcut marele anunț despre starea de sănătate a marelui actor

Cristina Cioran și Alex Dobrescu (2)
NEWS4 hours ago

Cristina Cioran, prima reacție după ce Alex Dobrescu a anunțat că este însărcinată: „Pentru mine nu mai există”

Radu Mazăre (2)
NEWS5 hours ago

Averea lui Radu Mazăre. Ce afaceri i-au umplut conturile fostului primar din Constanța

Irinel Columbeanu (2)
NEWS6 hours ago

Irinel Columbeanu a dezvăluit discuția avută cu Monica Gabor. Fostul milionar a fost surprins de cuvintele fostei sale soții

Nicoleta Luciu si Zsolt
NEWS8 hours ago

Soțul Nicoletei Luciu a rupt tăcerea. Ce spune Zsolt Csergo despre divorț: „Viața nu este mai liniștită…”

Tavi Clonda
NEWS11 hours ago

Tavi Clonda, schimbare radicală de look. Gabriela Cristea a fost șocată: „Ce ți-ai făcut?”

Roxana Mihalache și Radu Mazăre
NEWS13 hours ago

Cine este și cu ce se ocupă Roxana Mihalache, soția lui Radu Mazăre. Femeia este însărcinată în patru luni

valentina pelinel
NEWS18 hours ago

Valentina Pelinel dă cărțile pe față! Cum se înțelege cu Mihaela Borcea, fosta și prima soție a lui Cristi Borcea

Florin Salam și Fănica-mormant
NEWS19 hours ago

Imagini sfâșietoare de la mormântul Fănicăi, prima soție a lui Florin Salam. Sunt 15 ani de la decesul ei

laura cosoi
NEWS20 hours ago

Anunțul Laurei Cosoi după 9 ani de căsătorie cu Cosmin Curticăpean. Actrița va naște în curând al patrulea copil

nicoleta luciu
NEWS21 hours ago

Cum arată și cu ce se mai ocupă Nicoleta Luciu, după ce a dispărut din spațiul public

Mioara Velicu
NEWS22 hours ago

Mioara Velicu încă primește semne de la soțul decedat în urmă cu 11 ani. Cum îi răspunde artista

Diana Enache și Iuliana Marciuc-relatie
NEWS23 hours ago

Cum se înțelege fiica lui Adrian Enache cu Iuliana Marciuc, partenera tatălui său: ”Realitatea a fost mult mai grea”

Bianca Drăgușanu și Ilinca Vandici (2)
NEWS1 day ago

Ilinca Vandici i-a atras atenția Biancăi Drăgușanu. Ce a deranjat-o pe prezentatoarea de la Kanal D: „Ține-le pentru tine”