Connect with us

NEWS

Vești bune pentru românii care au credite bancare. Vor scoate mai puțini bani din buzunare

Published

on

rate bancare, dobânzi

Partidul Social Democrat (PSD) a făcut un pas semnificativ în direcția plafonării dobânzilor la credite, o măsură ce vizează sectorul financiar al României. Inițiativa a venit sub forma unui proiect de lege care are ca scop protejarea consumatorilor în fața costurilor totale ale creditării și a cedării de creanțe. Acest proiect de lege a fost aprobat de comisiile de fond din Camera Deputaților, după ce anterior a fost trecut tacit de Senat, în luna februarie a anului 2022.

Noul proiect de lege vine cu unele modificări față de forma inițială, iar cele mai importante diferențe includ plafonarea dobânzilor doar la împrumuturile acordate de Instituțiile Financiare Nebancare (IFN), nu și de către bănci. De asemenea, plafonarea se aplică în funcție de tipurile și pragurile de valoare a sumelor contractate, iar aceste prevederi vor fi aplicate și creditelor în derulare, la cerere. Aceste reglementări se aplică exclusiv instituțiilor financiare non-bancare (IFN), fără a fi extinse către bănci.

Scad dobânzile la credite. Vești bune pentru români

Populația României avea credite la IFN în valoare de aproape 10,7 miliarde de lei la finele trimestrului al treilea din 2023, în comparație cu creditele de consum de la bănci de 68 de miliarde de lei și creditele ipotecare de 105 miliarde de lei, conform datelor furnizate de Banca Națională a României (BNR).

Principalele prevederi ale acestei legi includ aplicarea limitelor pentru creditele ipotecare și cele de consum acordate de IFN. Astfel, dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare este limitată la cel mult 8 puncte procentuale peste dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR, în timp ce pentru creditele de consum, DAE nu poate depăși cu mai mult de 27 de puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR.

rate bancare, dobânzi

Limitările sunt introduse și în funcție de valoarea împrumutului de consum, cu costul total al creditării care nu poate depăși anumite procente zilnice, în funcție de suma împrumutată. Totodată, valoarea totală plătibilă de către consumator pentru toate împrumuturile nu poate depăși dublul valorii totale a creditului.

Citește și:

Ai cont la Banca Transilvania? Tranzacțiile sunt în pericol major

Ce trebuie să știe românii

PSD nu a abandonat intenția de a aplica legea și creditelor în derulare, însă condițiile au fost modificate față de varianta inițială. Astfel, clientul trebuie să facă o cerere de revizuire în cazul în care dobânda depășește plafonul stabilit în lege, iar creditorul are obligația de a răspunde în termen de 30 de zile. În cazul în care nu se ajunge la o rezolvare între părți, consumatorul poate apela la instanță.

De asemenea, sunt introduse și alte prevederi, cum ar fi interzicerea firmelor de recuperare creanțe să perceapă de la debitori o sumă totală care să depășească cuantumul creanței de la momentul încheierii contractului de cesiune.

Perioada de aplicare a legii este de 90 de zile de la promulgare și publicarea în Monitorul Oficial. Acesta nu este primul proiect inițiat de senatorul PSD Daniel Zamfir pe tema plafonării dobânzilor la credite, dar cele anterioare au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională.

Advertisement
NEWS4 hours ago

Oana Roman a scos armele împotriva lui Marius Elisei. Vedeta îl dă în judecată pe fostul soț. Care sunt acuzațiile

Bianca Drăgușanu
NEWS11 hours ago

Bianca Drăgușanu, ridicată de poliție. Iubita lui Gabi Bădălău are probleme mari cu legea. Care sunt acuzațiile

Simina Loica-Jador
NEWS12 hours ago

Fosta iubită a lui Jador, dezvăluiri de ultimă oră despre despărțirea artistului de Oana Ciocan: „Așa face el”

Marina Voica
NEWS16 hours ago

Marina Voica și-a pregătit locul de veci. Declarații șocante: „Să veniți la înmormântarea mea. Nu mă tem…”

Monica Anghel și copilul ei-operatie
NEWS18 hours ago

Momente dificile pentru Monica Anghel. Fiul ei are nevoie de o nouă operație, la un an după intervenția medicală de la picior

Gigi Becali a făcut accident auto
NEWS19 hours ago

Gigi Becali, accident rutier chiar în fața bisericii pe care o construiește în Pipera. Cum a fost posibil

Mădălin Ionescu și Cristina Șișcanu
NEWS20 hours ago

Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu s-au simțit umiliți la un restaurant din țară. Cei doi, nemulțumiți de cum a fost tratat fiul lor, Filip

Babasha
NEWS21 hours ago

Cine este și cum arată iubita lui Babasha. Artistul care a cântat cu Coldplay și-a uimit fanii

Alexandra Ungureanu
NEWS22 hours ago

Momente de panică în avion pentru Alexandra Ungureanu. Artista se gândea să-și ia adio

Raluca
NEWS1 day ago

Îți mai aduci aminte de emisiunea „Iartă-mă”? Iată ce s-a ales de prezentatoarea Raluca Moianu: Din ce face bani în prezent

Cristina Șișcanu
NEWS1 day ago

Cristina Șișcanu, criticată din nou de fani. Ce îi lipsește mamei prezentatoarei: „Ești egoistă, mai scoate bani…”

Monica Tatoiu
NEWS1 day ago

Cel mai greu moment din viața Monicăi Tatoiu. A vrut să se sinucidă: „Puterea lui Dumnezeu este imensă”

Oana Lis și Viorel Lis
NEWS1 day ago

Viorel Lis a înșelat-o pe Oana: „A început să strige la mine că sunt nebună”. Cum a fost prins cu minciuna fostul primar al Capitalei

Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu1
NEWS2 days ago

Cristina Șișcanu, acuzată că îl tratează urât pe Mădălin Ionescu: „Săracul! Tace și merge fără să comenteze”

Mădălina Manole
NEWS2 days ago

Cum arată vila din Otopeni în care Mădălina Manole și-a luat viața în urmă cu 14 ani. Imaginile postate sunt emoționante

Ianis și Elena Hagi
NEWS2 days ago

Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Invitații au scos o mulțime de bani din buzunar