Connect with us

NEWS

Vești bune pentru românii care au credite bancare. Vor scoate mai puțini bani din buzunare

Published

on

rate bancare, dobânzi

Partidul Social Democrat (PSD) a făcut un pas semnificativ în direcția plafonării dobânzilor la credite, o măsură ce vizează sectorul financiar al României. Inițiativa a venit sub forma unui proiect de lege care are ca scop protejarea consumatorilor în fața costurilor totale ale creditării și a cedării de creanțe. Acest proiect de lege a fost aprobat de comisiile de fond din Camera Deputaților, după ce anterior a fost trecut tacit de Senat, în luna februarie a anului 2022.

Noul proiect de lege vine cu unele modificări față de forma inițială, iar cele mai importante diferențe includ plafonarea dobânzilor doar la împrumuturile acordate de Instituțiile Financiare Nebancare (IFN), nu și de către bănci. De asemenea, plafonarea se aplică în funcție de tipurile și pragurile de valoare a sumelor contractate, iar aceste prevederi vor fi aplicate și creditelor în derulare, la cerere. Aceste reglementări se aplică exclusiv instituțiilor financiare non-bancare (IFN), fără a fi extinse către bănci.

Scad dobânzile la credite. Vești bune pentru români

Populația României avea credite la IFN în valoare de aproape 10,7 miliarde de lei la finele trimestrului al treilea din 2023, în comparație cu creditele de consum de la bănci de 68 de miliarde de lei și creditele ipotecare de 105 miliarde de lei, conform datelor furnizate de Banca Națională a României (BNR).

Principalele prevederi ale acestei legi includ aplicarea limitelor pentru creditele ipotecare și cele de consum acordate de IFN. Astfel, dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare este limitată la cel mult 8 puncte procentuale peste dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR, în timp ce pentru creditele de consum, DAE nu poate depăși cu mai mult de 27 de puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR.

rate bancare, dobânzi

Limitările sunt introduse și în funcție de valoarea împrumutului de consum, cu costul total al creditării care nu poate depăși anumite procente zilnice, în funcție de suma împrumutată. Totodată, valoarea totală plătibilă de către consumator pentru toate împrumuturile nu poate depăși dublul valorii totale a creditului.

Citește și:

Ai cont la Banca Transilvania? Tranzacțiile sunt în pericol major

Ce trebuie să știe românii

PSD nu a abandonat intenția de a aplica legea și creditelor în derulare, însă condițiile au fost modificate față de varianta inițială. Astfel, clientul trebuie să facă o cerere de revizuire în cazul în care dobânda depășește plafonul stabilit în lege, iar creditorul are obligația de a răspunde în termen de 30 de zile. În cazul în care nu se ajunge la o rezolvare între părți, consumatorul poate apela la instanță.

De asemenea, sunt introduse și alte prevederi, cum ar fi interzicerea firmelor de recuperare creanțe să perceapă de la debitori o sumă totală care să depășească cuantumul creanței de la momentul încheierii contractului de cesiune.

Perioada de aplicare a legii este de 90 de zile de la promulgare și publicarea în Monitorul Oficial. Acesta nu este primul proiect inițiat de senatorul PSD Daniel Zamfir pe tema plafonării dobânzilor la credite, dar cele anterioare au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională.

Advertisement
Oana Roman și Catinca Roman
NEWS20 hours ago

Oana și Catinca Roman, din nou în război: „Comentăm de pe margine, dar nu ne-am implicat cu nimic”

Stela Popescu
NEWS21 hours ago

Actorul celebru care a turnat-o pe Stela Popescu la Securitate: „Era prea emancipată”

Daniela Gyorfi și George Tal
NEWS22 hours ago

Cu ce vedetă din România ar fi fost înșelată Daniela Gyorfi. Vedeta a spus tot adevărul despre soțul ei

Mihai și Mikaela Albu
NEWS23 hours ago

Mihai Albu, supărat că se întâlnește rar cu fiica Mikaela. Care este motivul distanței dintre cei doi: „Nu ne-am văzut de trei sau patru săptămâni”

Gabriela Cristea
NEWS24 hours ago

Cum face față Gabriela Cristea comentariilor negative. Tavi Clonda a dat-o de gol: „A deranjat-o faza în care s-a scris că a băut în timpul emisiunii”

Horscop, zodii
SPECIAL1 day ago

Care sunt cele mai false zodii din horoscop. În cine nu trebuie să ai încredere niciodată

NEWS1 day ago

Val de căldură în acest weekend. Când revin ploile și frigul în România. Anunțul ANM

NEWS1 day ago

Detalii mai puțin știute despre Cătălin Botezatu. Ce s-a întâmplat cu prima iubire a celebrului designer. Avea doar 30 de ani

marina voica
NEWS1 day ago

De ce nu are copii Marina Voica. Artista în vârstă de 87 de ani nu regretă

Oana Lis
NEWS1 day ago

Oana Lis, cu fața umflată de plâns pe rețelele de socializare. Drama prin care trece vedeta: „Plângă, cazi puțin, viața este o luptă”

Delia
NEWS1 day ago

Delia, umilită pe internet fiindcă s-a postat nemachiată. Internauții au explodat: „Muma pădurii”

Oana Roman
NEWS2 days ago

Oana Roman, criticată aspru fiindcă a renunțat la doliu. Cum a răspuns comentariilor: „Atâta primitivism și răutate ca la noi, nu există”

Zodiac, horoscop
NEWS2 days ago

Zodiile care sunt cel mai greu de părăsit. Nativii care nu pot renunța ușor la fosta iubire

Horia Brenciu și Rita Mureșan
NEWS2 days ago

Povestea de dragoste dintre Horia Brenciu și Rita Mureșan. Care este, de fapt, adevărul: „Am avut o relație frumoasă”

Petrică Mîțu Stoian
NEWS2 days ago

Sora lui Petrică Mîțu Stoian continuă să lupte pentru a-i face dreptate artistului. Femeia nu acceptă daune morale de la clinica pe care o consideră vinovată de moartea bărbatului: „Ce să fac cu banii?”

Alex Velea și Andreea Bănică
NEWS2 days ago

De ce nu își mai vorbesc Andreea Bănică și Alex Velea. Artista i-a fost nașă cântărețului la prima căsnicie. Totul a pornit de la bani